Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van zes maanden geëist tegen een 40-jarige man die verdacht wordt van het hebben van onveilige seks terwijl de ander dat niet wilde, ook wel stealthing genoemd. Volgens het OM gebruikte de man tijdens de seks stiekem geen condoom, terwijl hij wist dat zijn bedpartner dat niet wilde.
De verdachte en het slachtoffer leerden elkaar kennen op een datingapp en hadden vorig jaar augustus seks. Toen de vrouw vroeg of de verdachte condooms bij zich had, zou hij daar bevestigend op hebben geantwoord.
Tijdens de seks gebruikte de man echter geen condoom, stelt het OM. "Ook niet als de vrouw daar nogmaals om vraagt. Zelfs als het slachtoffer daarna nog een keer duidelijk maakt dat ze het op deze manier niet wil, gaat de verdachte verder."
Man uit de bosjes
De verdachte ontkent dat er voorafgaand gesprekken zijn gevoerd over het gebruik van condooms, meldt Rijnmond. "Daar hebben we het totaal niet over gehad en ze wist dat ik geen condooms bij me had." Hij zegt dat seks tegen de wil van de ander niet bij hem past. "Ik respecteer vrouwen altijd en houd me eraan als grenzen worden aangegeven."
Volgens de officier van justitie staat vast dat de verdachte wist dat de vrouw geen onveilige seks wilde. Het OM ziet dit als een vorm van verkrachting. "Het is geen klassieke verkrachting door een man uit de bosjes, maar wel een vorm van verkrachting door het ontbreken van de wil bij het slachtoffer."
Er is volgens het OM tastbaar bewijs, zoals een WhatsApp-gesprek tussen de twee dat een dag later plaatsvond. De vrouw schreef toen: "Doorgaan terwijl ik vroeg een condoom aan te doen, is niet oké. Doorgaan terwijl ik zei dat ik dit niet wilde, is niet oké. Je hebt gelogen toen ik vroeg of je condooms bij je had."
Op de zitting zei de 40-jarige verdachte andermaal dat zij dat niet heeft gevraagd, maar op WhatsApp zegt hij daar niets over. Wel schreef hij: "Vergeef me als ik een fout heb gemaakt."
Niet strafbaar
Bij stealthing wordt een condoom tijdens de seks stiekem afgedaan of niet gebruikt, terwijl met de sekspartner wel is afgesproken om veilige seks te hebben. In Nederland zijn er de afgelopen jaren twee rechtszaken geweest waarbij de verdachten voor stealthing werden berecht. In beide gevallen werden de verdachten vrijgesproken omdat er niet genoeg bewijs was.
Stealthing was destijds nog niet opgenomen in de wet en daarom niet strafbaar. Sinds vorig jaar juli kunnen daders hiervoor wel worden veroordeeld.
Belangrijke aanpassing
In de nieuwe zedenwet staat een belangrijke aanpassing: wie bewust negeert dat de ander eigenlijk geen seks wil, kan voortaan worden vervolgd voor verkrachting. Ook zonder dreiging of geweld kan voortaan sprake zijn van aanranding of verkrachting, als er geen wederzijdse instemming is voor seks.
Het is de eerste keer dat iemand voor stealthing wordt vervolgd sinds de nieuwe zedenwet van kracht is. De rechtbank doet op 1 augustus uitspraak.