Na de laatste kilometers op de Via Gladiola is vanavond de laatste loper van de Nijmeegse Vierdaagse de finish op de Wedren gepasseerd. Daarmee is de 107de editie van de wandeltocht geƫindigd. Een recordaantal van bijna 43.000 deelnemers kon bij de streep het felbegeerde Vierdaagsekruis ophalen.

Vanochtend vroeg kwam rolstoeler Ronald van Dort, net als de afgelopen twee jaar, als eerste over de eindstreep. Hij deed er dit keer vijf uur en tien minuten over, zei hij tegen Omroep Gelderland. Wandelaars konden tot 18.00 uur vanavond finishen.

In totaal begonnen dit jaar meer dan 45.000lopers de Vierdaagse. De wandelaars legden iedere dag 30, 40 of 50 kilometer af. Vandaag vielen nog 411 lopers uit, 42.777 deelnemers liepen de wandeltocht uit. Daarmee geldt deze editie als een recordjaar.

Het vorige record stamt uit 2016, toen er vanwege de honderdste editie van het evenement extra startbewijzen beschikbaar waren. In dat jaar voltooiden 42.557 deelnemers de Vierdaagse .

Goede voorbereiding

Volgens de organisatie is het lage aantal uitvallers dit jaar opvallend. In totaal waren dat er 2762, 2,5 procent minder dan het jaar hiervoor. De organisatie denkt dat dat mede te danken is aan de goede voorbereiding van deelnemers.

Zo zouden wandelaars goed trainen en "het net zo serieus nemen als een marathon". Ook waren de weersomstandigheden met uitzondering van een regenachtige woensdag goed, stelt de organisatie. Uit cijfers bleek eerder dat mensen van 82 verschillende nationaliteiten hebben meegedaan.

100.000 gladiolen

Langs de kant stonden zoals gebruikelijk duizenden mensen om de deelnemers aan te moedigen, samen met 100.000 gladiolen. Die bloem wordt traditiegetrouw aan deelnemers gegeven om ze te feliciteren met het uitlopen van de wandeltocht.

Drie van de afvallers zijn militairen. Die moeten minstens 10 kilo aan gewicht dragen terwijl ze de Vierdaagse lopen.

Het Rode Kruis heeft bijna 3200 wandelaars met blaren geholpen. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen er vierhonderd mensen meer met twee of drie blaren hulp nodig hadden.

Wel waren de blaren van wandelaars "extremer en groter" doordat het op de tweede dag hevig regende. Mensen liepen daardoor een groot deel van de dag met natte sokken en schoenen, waardoor je sneller blaren krijgt. Het Rode Kruis is tot na middernacht bezig geweest met het prikken van blaren.

16 kilometer tape

Veel wandelaars hadden volgens de hulporganisatie zelf voorbereidingen getroffen door hun voeten in te tapen. "Het meest verbaasd waren we over wandelaars die hun voeten met ducttape hadden afgeplakt", stelt de hulporganisatie.

In totaal zijn er de afgelopen wandelweek meer dan 16 kilometer aan medische tape, ruim 33.000 gaasjes en 16 liter desinfectiemiddel gebruikt.

Los van enkele kleine incidenten tijdens de Vierdaagsefeesten, is het evenement volgens burgemeester Bruls van Nijmegen "voortreffelijk verlopen."

Bron