In het zuiden van Syrië zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen druzen en bedoeïenen. Het Syrische regeringsleger zal worden ingezet om "het conflict tussen de partijen op te lossen", melden Syrische autoriteiten.

De regeringstroepen zullen worden ingezet in de regio Sweida. Syrische regeringsfunctionarissen zeggen tegen persbureau AP dat het leger afspraken heeft met een aantal druzengroeperingen om het gebied in te trekken om de stabiliteit in de regio te herstellen en de staatsinstituties te beschermen.

Het is nog onduidelijk wanneer het leger van plan is Sweida binnen te trekken. Verslaggevers van persbureau Reuters hebben konvooien van de Syrische overheid gezien in de nabijgelegen provincie Daara. Volgens hen zijn de konvooien daar gestopt, in afwachting van toestemming om Sweida binnen te gaan. Ook zagen zij duizenden bedoeïenen de stad in trekken.

Israël stemt in met beperkte toegang

Eerder vandaag ontkende het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken nog dat het leger opnieuw naar Sweida zou gaan. Die ontkenning volgde op nieuws uit Israël. "In het licht van de voortdurende instabiliteit in het zuidwesten van Syrië, heeft Israël ermee ingestemd om beperkte toegang van de (Syrische) binnenlandse veiligheidstroepen tot het district Sweida toe te staan voor de komende 48 uur", citeert persbureau Reuters een anonieme Israëlische functionaris.

Nadat er vorig weekendgevechten waren uitgebroken tussen de druzen en bedoeïenen, greep het regeringsleger hard in. Daar werd door de druzen, die een moeizame relatie hebben met de nieuwe Syrische regering, wisselend op gereageerd. Verschillende druzische milities gingen de strijd aan met het leger.

Het Israëlische leger viel vervolgens het Syrische leger aan. Volgens de Israëlische premier Netanyahu waren de luchtaanvallen deels bedoeld om de druzen te beschermen, maar wilde Israël ook voorkomen dat het Syrische leger zich in het zuiden van het land zou vestigen. Sweida ligt in de buurt van de grens met Israël. Woensdag voerde Israël ook een droneaanval uit op het hoofdkwartier van het Syrische leger in Damascus.

Eerder deze week liet de Israëlische minister van Defensie weten dat Israël het Syrische leger zou blijven aanvallen zolang het zich niet had teruggetrokken uit Sweida. Israël zou nu dus wel akkoord zijn gegaan met de aanwezigheid van het Syrische leger bij Sweida.

Moordpartijen en vernedering

Al snel kwamen er beelden en verhalen vanuit Syrië die een beeld schetsten van vernederingen en moordpartijen, ook door het Syrische regeringsleger. Te zien was hoe mannen in burgerkleding werden geëxecuteerd en hoe de snorren van druzische mannen werden afgeschoren. Die snorren zijn een symbool van trots voor de druzen. Ook druzen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen.

De Syrische president Sharaa noemde in een televisietoespraak de bescherming van de druzen een prioriteit en beloofde de daders van de misstanden aan te pakken. Sharaa zegde sinds zijn aantreden herhaaldelijk toe alle religieuze en etnische minderheden in het land te beschermen.

Wie zijn de druzen?

Druzen vormen een kleine religieuze groepering van zo'n miljoen mensen in het Midden-Oosten. Ze wonen verspreid over Libanon, Israël, Syrië en Jordanië.

In Syrië vormen ze zo'n 3 tot 4 procent van de bevolking. Ze wonen met name in het zuiden in en bij Sweida en op de door Israël illegaal geannexeerde Golanhoogten. De druzen hebben wortels in de sjiitische islam, maar hebben een sterke eigen cultuur en identiteit.

Dinsdag werd er een staakt-het-vuren afgekondigd, maar dat hield geen stand. Nadat gisteren opnieuw een wapenstilstand werd afgesproken trokken de Syrische regeringstroepen zich terug uit de stad.

Volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat via een lokaal netwerk in Syrië informatie verzamelt, zijn bijna 600 mensen gedood bij de geweldsescalatie.

Er zijn al jarenlang spanningen tussen de druzen en de bedoeïenen. De meeste conflicten gaan over de toegang tot water en land, maar ook over de distributie van de synthetische drug captagon. Het geweld laaide op nadat er een druzische groenteboer was ontvoerd.

Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in de regio. De Verenigde Naties hebben geen toegang tot het gebied om humanitaire en medische hulp te verlenen aan de bevolking.

Bron