De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma laat er geen misverstand over bestaan, een dag nadat ze in het nauw werd gebracht door pro-Palestinademonstranten. Agressie en intimidatie horen niet thuis in de raadszaal, zegt ze.
"Ik snap de emoties heel erg goed. Ik begrijp dat mensen heel erg veel zorgen hebben over wat er nu in Gaza gebeurt. Ik begrijp dat ze zeggen: deze genocide moet stoppen, want dat is de boodschap", zegt Dijksma tegen de NOS. "Tegelijkertijd denk ik van: ja, als je dat vindt, dat vinden we allemaal in de raad. Dan moet je je juist gedragen, respect hebben voor elkaars mening en vooral luisteren. Niet de vergadering verstoren."
Het ging gisteravond mis in de Utrechtse raadszaal toen een burgermotie over het boycotten van Israƫlische producten en organisaties werd weggestemd. Een deel van het publiek verstoorde de vergadering door leuzen te roepen en weigerde te vertrekken.
Veel tijd kwijt
Dijksma had op dat moment de politie kunnen inschakelen. Maar, zegt ze een dag later, ze deed dat om meerdere redenen niet. "Kijk, als de politie komt, moeten ze met een grote groep komen om dit goed te kunnen afhandelen, dan ben je echt veel tijd kwijt. Dat is een hele operatie, en dan zou je ook zien dat er een enorme geweldsexplosie in een raadszaal kan plaatsvinden. Dat leek me nou niet bepaald een prettige uitkomst."
Ze wilde ook graag door met de raadsvergadering en schatte in dat het verantwoord was met de demonstranten mee naar buiten te lopen. Daar probeerden betogers haar te beletten terug naar binnen te gaan.
Uiteindelijk lukte dat toch met een auto via de achteruitgang. "Ik heb er geen spijt van. Ik heb gedaan wat ik kon", zegt ze, zelfs al leek het even niet veilig. "Ik ben niet zo bang uitgevallen."
Tegelijkertijd is ze niet blij met wat er is gebeurd, ook al snapt ze de emoties rond Gaza. "Dat mensen boos zijn en veel pijn voelen snap ik ontzettend goed. Ik ben ook moeder. Ik snap wat daar gebeurt en dat dat je kan raken. Maar niet dat je daarbij agressie en intimidatie nodig hebt."
Ze wijst erop dat in meer plaatsen de afgelopen jaren raadsvergaderingen zijn verstoord door demonstranten. "Als wij straks in dit land alleen nog maar raadsvergaderingen kunnen organiseren waarbij we ongeveer van tevoren de politie moeten inschakelen, dan gaan we echt een verkeerd pad op. Dat moet stoppen. Je ziet het bij de komst van asielzoekerscentra, je ziet het gisteren in mijn stad rond een ander thema, en ik maak me daar echt zorgen over."
Ze ziet een rol voor bestuurders zoals zijzelf. "Wij moeten uitleggen dat dit niet hoort. Dat dit niet past in een democratie."
'Uitkomst was frustrerend'
Medhat Alamawi voerde gisteren in de gemeenteraad het woord namens actiegroep Utrecht4Palestine. Hij zegt tegen RTV Utrecht dat hij geen spijt heeft van de manier waarop de avond is verlopen.
"De emoties liepen hoog op", zegt Alamawi. De actiegroep had verwacht dat de motie zou worden aangenomen. "Wij voeren actie tegen genocide. Utrecht zou daarin het voortouw kunnen nemen met dit boycotbeleid."
Maar de motie werd weggestemd met 35 stemmen tegen en 8 stemmen voor. "Deze uitkomst is frustrerend als je al twee jaar lang tegen genocide strijdt." Alamawi vindt de chaos die na de stemming ontstond begrijpelijk. "Het gaat niet om de uitbreiding van een dierentuin, het gaat om het stoppen van een genocide."
Daadkrachtig optreden
Tegelijkertijd is er wellicht ook iets van te leren voor de toekomst, geeft hij aan. "Of we het een volgende keer anders zouden aanpakken, moeten we nog binnen de groep bespreken", zegt hij tegen de regionale omroep. "Maar als mensen hun emoties willen uiten, is het voor mij moeilijk om daar iets van te zeggen."
De commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters, keurt de verstoring van de raadsvergadering af. Hij heeft "respect voor het dappere, daadkrachtige optreden van burgemeester Sharon Dijksma", schrijft hij op X. "Emotie over dit onderwerp is begrijpelijk, maar kan nooit een vrijbrief zijn om een democratisch proces te verstoren."