President Trump kondigt in een reeks brieven hogere importtarieven aan voor handelspartners van de Verenigde Staten. De brieven zijn een nieuwe stap in de pogingen van Trump om gunstige handelsdeals voor de VS te sluiten.

Trump publiceerde vanavond als eerste brieven aan de regeringsleiders van Japan en Zuid-Korea. De VS gaan per 1 augustus importtarieven van 25 procent invoeren op goederen uit die landen, zo dreigt de Amerikaanse president.

Later volgden brieven aan onder meer Maleisiƫ (25 procent), Kazachstan (25 procent), Zuid-Afrika (30 procent), Laos (40 procent) en Myanmar (40 procent).

Banen

Trump begon het dreigen met nieuwe, hogere importtarieven op 2 april. Die datum gaat volgens Trump de geschiedenisboeken in als liberation day, bevrijdingsdag.

Door hogere tarieven zouden bedrijven eerder bereid zijn om binnen de VS te produceren, in plaats van ernaar te exporteren. Zo zouden er meer banen in de VS komen. Bovendien zouden er door de tarieven extra miljarden in de Amerikaanse schatkist terecht komen.

Met de hogere tarieven wil Trump andere landen ook dwingen hun importtarieven te verlagen. Zo zou het voor Amerikaanse bedrijven makkelijker worden om geld te verdienen in het buitenland.

Maar een week na 'bevrijdingsdag', op 9 april, werden de nieuwe Amerikaanse tarieven alweer opgeschort. Want aandelenkoersen daalden flink uit vrees voor een economische crisis door handelsoorlogen.

Ook protesteerden bedrijven in de VS tegen de tarieven. Veel bedrijven hebben onderdelen uit het buitenland nodig die door de tarieven duurder zouden worden.

Uitstel

Het uitstel geldt tot aanstaande woensdag, 9 juli. De bedoeling was dat er voor die datum veel nieuwe, voor de VS voordelige handelsakkoorden gesloten zouden worden.

In die akkoorden zouden de importtarieven die andere landen rekenen voor goederen uit de VS fors naar beneden moeten gaan.

Maar dat lukt maar in beperkte mate. Slechts drie landen, China, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam, sloten akkoorden. In dat met Vietnam moeten veel punten nog worden uitgewerkt.

Opvoeren

Met zijn brieven wil Trump de druk opvoeren om toch nog voor woensdag de VS tegemoet te komen met lagere tarieven voor Amerikaanse export.

De percentages waar Trump nu mee dreigt, komen overeen met die welke hij 2 april presenteerde.

Voor sommigen landen, waaronder Japan en Zuid-Korea, is het lastig om een algemeen handelsakkoord met de VS te sluiten. Want Trump voerde ook aparte tarieven in, of dreigde ermee, voor belangrijke exportproducten zoals auto's, elektronica en staal.

Of EU-voorzitter Von der Leyen ook een dreigbrief van Trump tegemoet kan zien, is niet duidelijk. Ze had zondag nog een "goed gesprek" per telefoon met Trump, volgens een woordvoerder van de Europese Commissie.

Bron