Maatschappelijke organisaties en gemeenten reageren kritisch en bezorgd op de instemming van de Tweede Kamer met de strengere asielwetten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat weten "buitengewoon teleurgesteld" te zijn.

De VNG zegt te gaan proberen om de Eerste Kamer "te overtuigen van de onhaalbaarheid". De wetten zouden deels juridisch onhoudbaar zijn en "onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau". Het ging in het bijzonder om het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt.

'Impact op kinderen ingrijpend'

VluchtelingenWerk Nederland maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen voor mensen op de vlucht. De wetgeving biedt volgens de organisatie geen uitkomst voor problemen rond asiel en opvang van vluchtelingen, en zal er niet voor zorgen dat er minder mensen asiel aanvragen in Nederland.

"De asielwetten bieden geen concrete oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals de woningnood, de lange wachttijden in de asielprocedure en de tekorten in de asielopvang", aldus VluchtelingenWerk Nederland, dat de toon in het politieke asieldebat "enorm zorgelijk" noemt. De organisatie doet een dringend beroep op de Eerste Kamer om de wetten te verwerpen.

Ook Unicef Nederland spreekt zijn zorgen uit. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen."

Unicef wijst erop dat bijvoorbeeld pleegkinderen van vluchtelingen hun pleegouders niet meer mogen nareizen. "Stel: je bent een kind dat zijn ouders is verloren door oorlog. Je woont nu bij je tante, die voor je zorgt als pleegouder. Toch mag je door deze wet niet naar Nederland komen om bij haar te zijn. Je blijft achter, alleen, zonder veilige plek, zonder familie."

Ook hekelt de kinderrechtenorganisatie het tweestatusstelsel. Kinderen moeten daardoor mogelijk langer in opvanglocaties blijven omdat de procedures complexer worden.

"Dit is geen toekomstbestendig asielbeleid, de belangen en de rechten van kinderen zijn overgeslagen en volledig genegeerd in deze wetgeving", zegt directeur Suzanne Laszlo van Unicef Nederland.

'Niet meer uit te leggen'

De Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN) zegt dat er "welbewust meer chaos wordt gecreƫerd". De VAJN voorziet dat de asielprocedures gaan vastlopen. "En ook de rechtspraak en advocatuur krijgen nog meer werk, terwijl de wetten in de praktijk niets oplossen", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Volgens haar is het beleid aan de toch al kwetsbare mensen, maar ook aan de gewone Nederlander, "niet meer uit te leggen".

Bron