Een gebouw van basisschool 't Slingertouw in Eindhoven moet van de gemeente tegen de grond vanwege problemen met schimmel en vocht. Docenten en leerlingen ervaren al langer gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, haaruitval en astma.
De locatie Waterrijk in de wijk Meerhoven heeft 450 leerlingen. De gemeente kiest ervoor om de school te herbouwen. Dat terwijl het gebouw er nog geen vijftien jaar staat.
De klaslokalen zijn in 2011 gedeeltelijk onder de grond gebouwd, wat hoogstwaarschijnlijk zorgt voor de terugkerende vocht- en schimmelproblemen. De gemeente en scholenkoepel SKPO proberen het probleem al jaren te verhelpen en gaven er in totaal drie miljoen euro aan uit.
"De bouwer van destijds is failliet, daar kunnen we niets op verhalen", zegt wethouder Steenbakkers tegen Omroep Brabant. "En bouwbedrijven die nu herstelwerkzaamheden doen, durven ook geen garanties te geven."
Brandbrief
Eerder dit jaar verstuurden docenten en ouders een brandbrief aan de gemeenteraad met de oproep om zelf te komen kijken. "Wat voor gevolgen heeft dit voor de gezondheid? Iedere woensdag wordt er door een bedrijf chloor op de naden gespoten om zo de schimmels weg te houden", schreven ze daarin.
De gemeenteraad kwam inderdaad kijken, en kiest er nu voor het pand opnieuw te laten bouwen. "Je kan het beter nu fundamenteel aanpakken", zegt Steenbakkers. "Anders loop je de kans dat je tussentijds nog een keer een paar miljoenen kwijt bent."
Het ondergrondse deel verdwijnt grotendeels, en op het schoolplein boven de grond komen er vijftien lokalen bij. Het project kost in totaal 11,7 miljoen euro en wordt betaald door de gemeente.
'Meest gunstige oplossing'
Het plan wordt in september voorgelegd aan de raad. Bij goedkeuring heeft de gemeente vervolgens anderhalf jaar nodig om de plannen verder uit te werken. Daarna kan worden gestart met het slopen van de ondergrondse lokalen. Over drie jaar moet het nieuwe schoolgebouw klaar zijn.
Bestuurder Peter Tijs van SKPO is blij dat er eindelijk een oplossing is gevonden. "Het is vanaf de start een hoofdpijndossier geweest", zegt hij. "Dit is de gunstigste oplossing voor alle partijen."