Honderdduizenden mensen komen vandaag naar Rome voor de uitvaart van paus Franciscus. Behalve veel gelovigen komen er staatshoofden en regeringsleiders uit de hele wereld.
Anders dan veel van de pausen die hem voorgingen wordt Franciscus begraven in de Basiliek van Santa Maria Maggiore, op enkele kilometers afstand van het Vaticaan.
De verwachting is dat de uitvaart een half miljoen mensen trekt. Op het Sint-Pietersplein, waar de uitvaartmis wordt gehouden, en op andere pleinen komen grote schermen zodat bezoekers de mis kunnen volgen.
Veel mensen hebben de hele nacht in de rij gestaan om het Sint Pieterplein te betreden voor de uitvaart:
De afgelopen dagen namen gelovigen al afscheid van de paus. Hij overleed op tweede paasdag aan de gevolgen van een beroerte, op 88-jarige leeftijd. De Argentijn stond twaalf jaar aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk en had een broze gezondheid. Begin dit jaar lag hij ruim een maand in het ziekenhuis met een dubbele longontsteking.
Na zijn dood werd zijn lichaam opgebaard in de Sint-Pieter. Gelovigen, toeristen en andere geïnteresseerden konden gisteren voor het laatst langs de kist lopen en een eerbetoon brengen. Op een gegeven moment was de wachttijd opgelopen tot zeven uur.
91-jarige voorganger
De afgelopen dagen zijn volop voorbereidingen getroffen voor de uitvaartmis, die rond 10.00 uur begint op het Sint-Pietersplein. De gesloten kist met het lichaam van Franciscus wordt daarvoor de Sint-Pieter uitgedragen en op het bordes geplaatst.
Tijdens de mis zitten de kardinalen en staatshoofden en wereldleiders tegenover elkaar, aan weerszijden van het bordes. De Italiaanse kardinaal Giovanni Battista Re is de voorganger.
Die taak is aan hem voorbehouden als deken van het College van Kardinalen. De 91-jarige Re mag vanwege zijn leeftijd niet meedoen aan het conclaaf, waar een opvolger voor Franciscus wordt gekozen. Alleen kardinalen jonger dan 80 hebben stemrecht.
Bijzondere processie door stad
Na afloop van de mis wordt pas goed zichtbaar hoe anders de uitvaart van paus Franciscus verloopt, vergeleken met zijn voorgangers. Waar veel graven van pausen in de Sint-Pietersbasiliek zijn, wilde Franciscus in de basiliek van Santa Maria Maggiore begraven worden.
De kist met zijn lichaam wordt met een statige processie door Rome naar de laatste rustplaats gebracht.
Op de trappen naar de Santa Maria Maggiore is volgens het Vaticaan ruimte gereserveerd voor mensen voor wie Franciscus altijd bijzondere aandacht had: daklozen, gedetineerden met speciaal verlof, trans personen en Roma. Zij kunnen Franciscus daar een allerlaatste groet brengen.
In de basiliek wordt de kerkleider begraven in een zijkapel, de Cappella Paolina. Franciscus wordt begraven in aarde die speciaal in zijn graf wordt gestrooid. Dat gebeurt in besloten kring. Vanaf zondag kan iedereen het graf bezoeken.
Op de uitvaart komt een bont internationaal gezelschap met veel bekende gezichten. Het Vaticaan spreekt van delegaties uit zeker 130 landen. Onder de aanwezigen zijn de Amerikaanse president Trump, de Franse president Macron en de Britse premier Starmer. De Oekraïense president Zelensky en zijn vrouw Olena wonen de uitvaart bij.
Ook royals geven acte de présence bij het afscheid van paus Franciscus, onder wie het Belgische, Spaanse en Zweedse koningspaar. De Britse prins William en de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit zijn ook aanwezig.
De Oranjes ontbreken. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren in Doetinchem Koningsdag. Hun bezoek aan de Achterhoek begint vanwege de uitvaart een uur later dan gepland. Namens de Nederlandse regering zijn premier Schoof en minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken erbij.
Druk, maar vermoedelijk niet recorddruk
De uitvaart van Johannes Paulus II trok twintig jaar geleden anderhalf miljoen mensen. Waarschijnlijk ligt het totale aantal bezoekers ditmaal lager. Veel inwoners van Rome hebben vakantie en zijn de stad uit.
Ook kwam Johannes Paulus II uit Polen, een land dat veel dichter bij het Vaticaan ligt dan Argentinië, het geboorteland van Franciscus. Veel katholieken uit Polen bezochten destijds de uitvaart. Bovendien was Johannes Paulus II 26 jaar leider van de Rooms-Katholieke Kerk, waardoor hij de paus was voor een hele generatie.