Het Pentagon kondigt een intern onderzoek aan naar het handelen van minister Hegseth van Defensie in het Signalschandaal. De toezichthouder van het departement moet achterhalen of hij veiligheidsvoorschriften heeft overtreden.

Hegseth had militaire aanvalsplannen gedeeld in een chatgroep op Signal. Nationaal Veiligheidsadviseur Waltz had in die appgroep onbedoeld een journalist toegevoegd. De regering-Trump houdt vol dat er geen geheime informatie is gedeeld, maar volgens experts is dat zeer waarschijnlijk wel het geval. De bewuste journalist, Jeffrey Goldberg van het tijdschrift The Atlantic, heeft de berichten ook gepubliceerd.

De zogeheten inspecteur-generaal van het Pentagon, generaal Gregory Brady, moet nu opheldering geven. Hij kijkt ook of Hegseth en andere medewerkers van Defensie zich gehouden hebben aan de regels voor het gebruik van commerciƫle communicatiemiddelen. Het interne onderzoek is er gekomen op verzoek van een commissie in de Senaat.

Niet veilig

Volgens kenners hebben Hegseth en Waltz vrijwel zeker veiligheidsprotocollen genegeerd door een berichtendienst als Signal te gebruiken. Hoge functionarissen mogen zo'n kanaal hooguit gebruiken om te melden dat er een geheim bericht is. Vervolgens kunnen ze volledig versleutelde, interne communicatiemiddelen gebruiken om de inhoud te delen, legden kenners uit aan de NOS.

Maanden voor het schandaal waren functionarissen al gewaarschuwd door veiligheidsdienst NSA dat Signal niet veilig is. Medewerkers werden opgeroepen geen gevoelige info te delen via deze of andere apps, aldus de BBC en CBS News.

Veiligheidsadviseur Waltz vond excuses aanvankelijk niet nodig voor het schandaal. Later heeft hij zich alsnog verontschuldigd.

'Topfunctionarissen ontslagen'

Amerikaanse media melden dat een aantal topfunctionarissen uit de Nationale Veiligheidsraad is ontslagen. Het zou gaan om hooggeplaatste medewerkers die niet loyaal genoeg zijn bevonden in de nasleep van de Signal-affaire. Het Witte Huis heeft de berichten bevestigd noch ontkend.

De veronderstelde ontslagronde wordt in verband gebracht met een bezoek van Laura Loomer aan het Witte Huis. Zij is een radicaal-rechtse activiste, die onder meer complottheorieƫn over de aanslagen van 11 september 2001 heeft verspreid.

Loomer zou Trump hebben aangezet om de bezem door de Nationale Veiligheidsraad te halen. Volgens The New York Times zijn er zeker zes topfunctionarissen weggestuurd. De krant baseert zich op anonieme bronnen.

Bron