Een federale rechter in de VS heeft bepaald dat de regering-Trump niet op korte termijn tienduizenden ambtenaren kan ontslaan. De Amerikaanse regering heeft zich niet gehouden aan de procedures die gelden rond massaontslagen, oordeelde de rechter in de staat Maryland.

Zo verzuimde de regering voorafgaand aan het ontslag de betrokken staten en lokale overheden op de hoogte te brengen. Negentien staten en het Washington-district stapten daarop naar de rechter. De rechter, die hen in het gelijk stelt, zegt alleen in die gebieden te kunnen eisen dat de ontslagen worden teruggedraaid.

Sinds het aantreden van Trump in januari kregen zeker 24.000 werknemers van overheidsinstanties verspreid over het land ontslag aangezegd. Het gaat veelal om werknemers die korter dan een jaar hun meest recente functie bekleedden, maar soms al jaren in andere rollen voor de overheid hebben gewerkt.

Trumps regering stelt dat de ontslagen het gevolg zijn van ondermaatse prestaties van de werknemers. Techmiljardair Elon Musk, topadviseur van Trump en aanjager van het Department of Government Efficiency (DOGE), zette de ontslaggolf onder ambtenaren begin dit jaar in. Hij eiste dat ambtenaren hun recente prestaties aan hem zouden mailen, anders zou ontslag volgen.

Opzegtermijn genegeerd

Met zijn nieuwste uitspraak gaat de rechter in Maryland een stap verder dan bij zijn eerdere uitspraak vorige maand. Toen oordeelde hij dat de ontslagen vermoedelijk illegaal waren, onder meer omdat de opzegtermijn van 60 dagen niet in acht was genomen. Daarop beval hij achttien agentschappen om weggestuurde werknemers terug te nemen, in afwachting van andere rechtszaken.

De regering-Trump ging meteen tegen die beslissing in beroep. Die beweert dat de ontslagen rechtmatig waren en de rechter niet de bevoegdheid heeft om die ontslagen terug te draaien - dat zou aan de federale overheid zijn. Maar een federaal hof van beroep weigerde om een streep te zetten door de uitspraak van de rechter.

Bron