In België is er op de luchthavens en in het openbaar vervoer grote overlast door een aangekondigde landelijke 24 uursstaking. Het protest is gericht tegen de hervormingsplannen van de regering van premier Bart De Wever.

Op Brussels Airport in Zaventem staakt het luchthavenpersoneel, waardoor er vandaag geen passagiersvluchten vertrekken. Er waren 250 vluchten gepland. Ook op het vliegveld van Charleroi zijn bijna alle vluchten geannuleerd. Volgens de website van de luchthaven worden enkele van de ruim 55 vluchten door Maastricht Aachen Airport overgenomen.

Sommige reizigers hebben begrip voor de stakingen:

Volgens openbaarvervoersbedrijf De Lijn rijdt gemiddeld de helft van alle bussen en trams niet. De hinder is het grootst in de provincies Antwerpen en Limburg, meldt de VRT. Spoorbedrijf NMBS heeft gewaarschuwd dat de helft van de IC-treinen niet rijdt, en dat er ook veel stoptreinen uitvallen. Ook gaan er minder internationale treinen naar Nederland en Frankrijk. Bij de hogesnelheidstreinen van Eurostar zijn meerdere treinen geannuleerd.

Ondanks de overlast in het openbaar vervoer blijft het uitzonderlijk rustig op de weg. "Er staan nergens files van enige betekenis", zegt verkeersexpert Hajo Beeckman tegen de Vlaamse omroep. Waarschijnlijk hebben mensen zich voorbereid op de staking en werken ze veel thuis.

Blokkade aangereden

De landelijke acties hebben ook gevolgen voor de veerdiensten, het ophalen van huisvuil, de postbezorging, de supermarkten, de zorg en het onderwijs. Ook sommige fabrieken liggen stil, zoals bij Volvo Trucks in Gent. De impact van de staking op scholen is nog niet duidelijk. Dat hangt, net als in andere sectoren, af van hoe veel werknemers meedoen aan de acties. Volgens onderwijsvakbond ACOD is de actiebereidheid vooral in het lager onderwijs groot. Sommige scholen geven vandaag afstandsonderwijs andere blijven helemaal dicht.

Ook in de havens veroorzaken de acties veel overlast. Voor de haven van Antwerpen lagen vanochtend zo'n dertig vrachtschepen te wachten. Er zijn minder sleepboten om de schepen binnen te loodsen en niet alle sluizen zijn operationeel. In Zeebrugge is de hinder minder groot.

Op sommige plekken hebben actievoerders blokkades opgeworpen. Een zo'n blokkade bij een bedrijventerrein in het Waalse Verviers werd vanochtend aangereden door een pick-uptruck. Twee vakbondsmedewerkers raakten gewond. Een van hen werd zo'n 30 meter meegesleurd, zegt een woordvoerder van de vakbond CSC. De bestuurder van de auto wordt gezocht door de politie.

Lager pensioen

Met de algemene staking onder aanvoering van de grote bonden ABVV en ACV wordt geprotesteerd tegen aangekondigde maatregelen van de regering. Ze vrezen daardoor langer te moeten werken voor een lager pensioen, financieel gestraft te worden bij ziekte of werkloosheid, en dat werknemers nog flexibeler moeten worden. De liberale vakbond ACLVB doet niet mee met de staking. Die bond wil het sociaal overleg nog een kans geven.

Minister van Financiën en Pensioenen Jan Jambon wil vanmiddag met de vakbonden overleggen. In een video op sociale media reageert hij op de acties. Hij zegt daarin dat de pensioenhervormingen van de regering "geleidelijk" en "sociaal rechtvaardig" zullen zijn.

Bron