De Franse president Macron heeft François Bayrou gekozen als nieuwe premier van het land. Omdat het parlement de vorige premier Barnier naar huis heeft gestuurd moet Bayrou Frankrijk door politiek onzekere tijden loodsen.
De 73-jarige Bayrou geldt als centrist. Hij is geen partijgenoot van Macron, maar maakt met de door hem opgerichte Mouvement Démocrate wel deel uit van diens coalitie. Hij was meerdere keren minister en heeft drie keer vergeefs geprobeerd president te worden.
Een van de eerste taken van de nieuwe premier zal de begroting zijn waarop de vorige regering sneuvelde. Voorzitter Bardella van Rassemblement National waarschuwde Bayrou meteen dat zijn rode lijnen nog altijd gelden en hij als leider van een minderheidskabinet de dialoog met andere partijen zal moeten zoeken. Hij wil hem echter voorlopig wel het voordeel van de twijfel geven.
Politieke crisis
Frankrijk verkeert in een politieke crisis sinds Macron in juni onverwacht parlementsverkiezingen uitschreef, na de grote winst van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) bij Europese verkiezingen.
Zijn poging een steviger mandaat van de kiezer te krijgen, liep uit op een verdeeld parlement. Macrons partij werd bijna gehalveerd, terwijl het linkse blok de meeste stemmen kreeg en ook RN winst boekte.
Maar doordat geen van de drie machtsblokken een absolute meerderheid kreeg, kon er geen meerderheidsregering worden gevormd, zoals in het verleden gebeurde. Ook wilden radicaal-links, radicaal-rechts en de gematigden niet met elkaar samenwerken om een coalitie te vormen.
Omdat hij meende dat "niemand de verkiezingen had gewonnen" negeerde Macron de voorkeurskandidaten van het linkse blok Nouveau Front Populaire en schoof oud-Brexitonderhandelaar van de Europese Unie Michel Barnier naar voren.
Kabinetscrisis
Hoewel de ervaren rechtse politicus aanvankelijk nog het voordeel van de twijfel kreeg van RN-leider Marine Le Pen, raakte de precaire balans al na drie maanden verstoord toen Barnier begin deze maand probeerde grote bezuinigingen door te drukken. Zijn tactiek om daarbij het parlement buiten spel te zetten leidde ertoe dat voor het eerst in zestig jaar een regering werd weggestuurd met een motie van wantrouwen.
Het ontslag van Barnier verergerde de patstelling voor Macron. Een uitweg door nieuwe verkiezingen uit te schrijven is voorlopig bijvoorbeeld niet mogelijk: grondwettelijk mogen die pas op zijn vroegst volgend jaar juli worden gehouden. De president geeft geen gehoor aan oproepen om zelf af te treden en liet weten zijn termijn tot 2027 vol te zullen maken.
Het enige dat Macron dus restte was de machtsblokken oproepen tot samenwerking. De afgelopen dagen voerde hij naarstig overleg met andere middenpartijen over wie zij als nieuwe premier zouden slikken. Vanwege zijn voornemen alleen met gematigde politici te onderhandelen, ontbraken bij die onderhandelingen het RN van Le Pen en de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon.