De oppositie in Zuid-Korea waagt een nieuwe poging om president Yoon af te zetten. Vorige week lukte het niet, omdat de parlementsleden van de regeringspartij PPP de stemming boycotten.
De oppositie heeft gisteren een nieuwe motie ingediend. De belangrijkste oppositiepartij Democratische Partij van Korea (DPK) wil de motie morgenmiddag in stemming brengen.
Het hangt er nog om of er dan wel genoeg parlementsleden aanwezig zullen zijn. Om de motie over de afzettingsprocedure van Yoon aangenomen te krijgen, moet twee derde van het parlement ermee instemmen. De Nationale Assemblee van Zuid-Korea heeft 300 zetels. Er moeten dus minimaal 200 parlementariërs aanwezig zijn.
Dubbeltje op zijn kant
De totale oppositie heeft een meerderheid van 192 zetels. Er zijn dus minimaal acht parlementsleden van PPP nodig om de stemming door te kunnen laten gaan. Zuid-Koreaanse media melden dat zeven PPP'ers publiekelijk hebben toegezegd dat ze voor de motie willen stemmen en dus aanwezig zullen zijn. Dat betekent dat er nog een parlementariër van PPP nodig is.
Als de motie morgen wordt aangenomen, is Yoon nog niet direct afgezet. Het constitutionele hof moet eerst oordelen of de beschuldigingen die in de motie staan gerechtvaardigd zijn. Daar heeft het hof zes maanden de tijd voor. In de tussentijd zou Yoon wel tijdelijk uit zijn functie worden ontheven. De premier neemt dan zijn taken waar.
President in tegenaanval
President Yoon kondigde op 3 december onverwacht de noodtoestand af, waarmee hij het parlement buitenspel zette. Na felle protesten en een tegenactie door het parlement trok hij de noodtoestand weer in en bood hij zijn excuses aan.
Van die excuses lijkt sinds gisteren nog weinig over. In een tv-toespraak verdedigde hij het uitroepen van de militaire noodtoestand als een "bestuurlijke maatregel" en zei hij dat hij niets crimineels heeft gedaan. "Het nationaal parlement, dat gedomineerd wordt door de grootste oppositiepartij, is een monster geworden", zei Yoon. Hij beschuldigt de oppositie ervan dat die een "nationale crisis" veroorzaakt.
Zuid-Korea staat door de gebeurtenissen onder politieke hoogspanning. De politie doet onderzoek naar de poging van Yoon om alle macht naar zich toe te trekken. In de hoofdstad Seoul heeft de politie het kantoor van de president doorzocht, de inmiddels opgestapte minister van Defensie deed in de gevangenis een poging tot zelfdoding en er is een parlementaire enquête aangekondigd.