Minister Agema van Volksgezondheid heeft grote moeite met de nieuwe bezuinigingen in de zorg. Coalitie en oppositie spraken de afgelopen dagen af een deel van de bezuinigingen op onderwijs terug te draaien. Dat wordt onder meer betaald door te schrappen in nascholing in de medisch specialistische zorg en in salarissen van specialisten. De Tweede Kamer stemde gisteren in met de aanpassingen.
Agema zegt dat ze zelf al langer van plan was om de uitwassen in de salarissen van specialisten aan te pakken, maar dat ze moeite heeft met ingrepen in de opleidingen. Volgens haar gaat dat niet alleen over specialisten, maar bijvoorbeeld ook over verpleegkundigen: "Ik ben daar heel erg bezorgd over. Dit is me rauw op het dak gevallen."
'Nog mensen aan het bed?'
Naar eigen zeggen heeft ze de onderhandelende partijen ook voor de gevolgen gewaarschuwd, "toen ze er in de media over hoorde". Agema erkent dat de Kamer het recht heeft de begroting aan te passen, maar voegt eraan toe: "De arbeidsmarkt in de zorg staat op klappen. Als er nu nog meer bezuinigd gaat worden, hoe hebben we dan straks nog mensen aan het bed staan?" Ze wil nu eerst in kaart brengen wat de precieze gevolgen zijn van de aanpassingen en gaat daarover ook met de zorgsector praten.
Agema's collega Heinen van Financiƫn reageert laconieker. Hij zegt dat hij zijdelings bij de onderhandelingen betrokken was: "Ik heb meegekeken of de sommetjes kloppen. Ik zie dit als deugdelijke dekking. Gisteren zijn alle aanpassingen op begrotingen aangenomen. Daarmee zijn de bezuinigingen ingeboekt." Over de zorgen van de PVV-minister vult hij aan: "Wij denken dat het kan. Ik ga ervan uit dat ze is bijgepraat door de heer Wilders."
Premier Schoof begrijpt de zorgen van Agema over de invulling van haar begroting en volgens hem bekijkt het kabinet hoe de minister kan worden ondersteund bij de gesprekken met de sector. Maar hij benadrukt wel dat de begroting nu is vastgesteld en dat het kabinet die in de Eerste Kamer zal verdedigen.
'Slechtste idee van 2024'
De zorgsector reageert geschrokken. Brancheorganisaties V&VN (verpleegkundigen), NVZ (ziekenhuizen), ZKN (zelfstandige klinieken) en FMS (medisch specialisten) schreven een brandbrief aan het ministerie van Volksgezondheid. Daarin staat dat ze overvallen zijn door de bezuinigingen die "zonder enig overleg tot stand zijn gekomen". De bezuinigingen moeten volgens hen dan ook direct van tafel.
"Kennelijk is afgesproken de zorg vanaf 2027 jaarlijks met ruim 300 miljoen euro te korten", staat in de brief. Dat geld is volgens de organisaties bedoeld voor de bij- en nascholing van verpleegkundigen. "Precies de groep waar tekorten zijn en alles op alles moet worden gezet om ze op te leiden en te behouden voor de zorg. Een onderwijsakkoord sluiten over de rug van verpleegkundigen is zo'n beetje het slechtste idee van 2024", zegt Bianca Buurman, voorzitter van de V&VN.
Volgens de organisaties hebben de bezuinigingen ook negatieve consequenties voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. "Een extra bezuiniging is onverantwoord en onacceptabel."