De nieuwe Franse premier Barnier heeft forse bezuinigingen aangekondigd. Dat deed hij tijdens de presentatie van de nieuwe regering in het Franse parlement. "Onze enorme schuld hangt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd", aldus Barnier. Hij kondigde naast bezuinigingen ook extra belastingen aan. "We hebben veel te doen, maar we moeten het met weinig doen."

Frankrijk heeft vrijwel nooit zo'n groot begrotingstekort gehad als nu, zei de nieuwe Franse minister van Economische Zaken Armand vorige week. "De afgelopen 50 jaar is het misschien maar een of twee keer voorgekomen dat het tekort zo enorm was als nu." Weet Frankrijk dat tekort niet terug te dringen, dan kan de EU sancties opleggen aan het land.

Belasting voor allerrijksten

Barnier zei dat er hoe dan ook bezuinigingen aankomen. "Want als we niet oppassen, zal dit ons land naar de rand van de afgrond brengen." Hij kondigde onder meer een "uitzonderlijke" belasting aan voor de allerrijksten, maar specificeerde niet wie die opgelegd zullen krijgen. Ook zei hij dat grote bedrijven die veel winst maken extra belast zullen worden.

In heel Frankrijk waren vandaag demonstraties, onder meer in Marseille en Parijs. Veel Fransen zijn tegen de bezuinigingen en willen hogere lonen. Ook werd er opnieuw gedemonstreerd tegen de verhoogde pensioenleeftijd.

Uit officiële cijfers blijkt dat het tekort in 2023 ruim 150 miljard euro bedroeg. Dat is 5,5 procent van het bruto nationaal product. Dat kan dit jaar groeien tot 5,6 procent en volgend jaar tot boven de 6 procent als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Volgens de Europese normen mag het begrotingstekort maximaal 3 procent zijn. De Europese Unie heeft Frankrijk daarom vorige week een officiële waarschuwing gegeven.

Verkiezingen

Begin vorige maand benoemde president Macron voormalig Eurocommissaris Barnier tot premier van Frankrijk. De 73-jarige rechtse Barnier is de oudste premier sinds 1958, toen Frankrijk overging op een nieuwe staatsvorm, waarbij de president de meeste macht heeft.

Bij de parlementsverkiezingen in juli werd een samenwerking van linkse partijen, Nouveau Front Populaire (NFP), nipt de grootste. De winst was niet groot genoeg voor een absolute meerderheid in het parlement. Het middenblok onder leiding van Macron werd tweede en het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) eindigde als derde.

In eerste instantie schoven de linkse partijen allemaal hun eigen premierskandidaat naar voren. Vervolgens kwamen ze met een gezamenlijke kandidaat, Lucie Castets. Macron zag een samenwerking met haar niet zitten. Als president is zijn instemming met de nieuwe premier vereist. Hij schoof uiteindelijk Barnier naar voren.

De meeste nieuwe ministers van de centrumrechtse regering zijn afkomstig uit middenpartijen en drie van de conservatieve partij La Droite Républicaine, onder wie Barnier zelf. De enige linkse minister is Didier Migaud. Hij is de nieuwe minister van Justitie.

Bron