De piloot die gistermiddag met zijn vliegtuig neerstortte op de A58 en daarbij om het leven kwam, was een 67-jarige man uit het nabijgelegen Roosendaal. De piloot had vlieglessen en was de enige inzittende.

Het eenmotorige vliegtuigje stortte neer op de weghelft vanuit Breda richting Roosendaal. Er vielen geen andere slachtoffers.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet nog onderzoek naar de crash, schrijft Omroep Brabant. Dat moet uitwijzen hoe het toestel kon neerstorten op de weg. Uit eerste bevindingen is wel duidelijk geworden dat het was vertrokken vanaf Breda International Airport.

'Verslagenheid is groot'

Het vliegtuigje dat neerstortte is van Vliegschool Breda Aviation. "Het verdriet en ongeloof is niet te beschrijven", laat de vliegschool weten in een persbericht. "De verslagenheid is groot." Het bedrijf blijft de komende dagen gesloten.

Omroep Brabant sprak met mensen die het toestel zagen neerstorten. "Ik zag iets een draai maken en naar beneden gaan", zegt ooggetuige Walter. "Het lijkt wel een klein vliegtuig, dacht ik nog. Toen het was gevallen, zag ik plotseling een vuurbal en daarna rook."

Laatste contact

Luchtverkeersleider Dick van Gasteren sprak gisteren als laatste met de 67-jarige piloot voordat hij met zijn vliegtuig opsteeg. "Het laatste radiocontact dat ik met de piloot had, was dat hij een start ging maken. Daarbij gaf ik nog de laatste windgegevens door", vertelt hij aan de regionale omroep.

Kort daarna zag hij het fatale ongeluk vanuit de verkeerstoren gebeuren. Hij had op dat moment nog niet door dat het ging om de piloot waar hij net nog contact mee had. "Een explosie, een grote rookwolk. Je vraag je meteen af: is dat een vliegtuig van ons?", vertelt hij. "Je houdt ook nog opties open dat het iets anders kan zijn, zoals een boerderijbrand."

Een blik op het radarsysteem maakte Van Gasteren al snel duidelijk dat het vliegtuig niet meer rondvloog. "Ik heb hem nog opgeroepen, op de radar gekeken. Maar als je dan geen antwoord krijgt, dan is het vrij duidelijk wat er is gebeurd."

'Pas toen alles onder controle was, ga je nadenken'

Hij zette daarna meteen alle protocollen in werking om het ongeluk af te handelen. "Natuurlijk schrik je, maar op dat moment ga je er heel professioneel mee om en stap je over op handelen."

Het incident laat hem niet onbewogen, ook al kende hij de omgekomen piloot niet persoonlijk. "Pas als alles onder controle is, ga je nadenken", zegt Van Gasteren. "En ja, dan komen er gevoelens boven. Dan denk je weer terug aan dat je de piloot nog hebt zien tanken, over de radio hebt gehad. Daar heb je altijd emoties bij."

Over de oorzaak van de crash kan hij niets zeggen. "Dat is giswerk. Daarvoor hebben we de Onderzoeksraad die dat tot op de bodem gaat uitzoeken."

Bron