Oekraïne kan nog deze zomer vliegen met Nederlandse en Deense F-16's. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de VS, Nederland en Denemarken die het Witte Huis vanmiddag heeft verstuurd. Volgens de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zijn de toestellen al onderweg.

Blinken meldt verder er de komende dagen meer bekend wordt gemaakt over aanvullende steun voor Oekraïne. Nederland maakte vandaag ook bekend nog eens 300 miljoen euro uit te trekken voor munitie voor de F-16's. Eerder werd al 150 miljoen euro voor munitie toegezegd.

Vorige week maandag liet toenmalig minister Ollongren van Defensie de Tweede Kamer weten dat Nederland de exportvergunning voor de levering van F-16's rond heeft. Ze schreef in een brief dat de vliegtuigen "spoedig" zouden worden geleverd.

24 F-16's

In totaal levert Nederland 24 F-16-straaljagers aan Oekraïne. Nederland is een van de landen die deel uitmaken van de 'Air Force Capability Coalition for Ukraine', een samenwerkingsverband dat de Oekraïense luchtmacht ondersteunt. Ook België en Noorwegen hebben volgens de verklaring toegezegd meer F-16's te leveren.

Behalve bij het leveren van F-16's zijn de samenwerkende landen betrokken bij het onderhoud van de vliegtuigen en het trainen van piloten en ondersteunend personeel.

Minister Brekelmans van Defensie zei op de NAVO-top in Washington over de Nederlandse munitie-aankoop: "De Oekraïners moeten niet alleen kunnen vliegen met de F-16's. Ze moeten ook in staat zijn de toestellen in te zetten. Bewapening is daarom cruciaal." Volgens hem kunnen de F-16's helpen de Russische aanvallen af te slaan.

De Oekraïense president Zelensky zegt op X dankbaar te zijn voor de steun.

Bron