Minister Faber van Asiel en Migratie brengt vandaag een bezoek aan Ter Apel. Het zou om een kennismakingsbezoek gaan waarbij Faber praat met de burgemeester, ondernemers en ook gaat ze langs bij het aanmeldcentrum.

In Ter Apel staat het aanmeldcentrum voor iedereen die asiel wil vragen in Nederland en dat staat centraal in de opvangcrisis in Nederland. Ook het Groningse dorp staat al lange tijd onder druk. Er mogen maximaal 2000 mensen in het aanmeldcentrum overnachten, maar de toestroom is regelmatig groter en andere opvangplekken komen niet van de grond.

Ondernemers in Ter Apel zeggen veel overlast te ervaren van een kleine groep bewoners van het aanmeldcentrum. Eind vorig jaar stuurden ze gezamenlijk een brandbrief aan de politiek, waarin ze schreven over diefstal, bedreigingen en intimiderend gedrag, met name door veiligelanders. Dat zijn asielzoekers die geen recht hebben om hier te blijven omdat de IND vindt dat ze uit een veilig land komen.

Geen spreidingswet meer

De kersverse minister kan tijdens het bezoek dan ook kritische vragen verwachten. Om de druk op Ter Apel te verlichten, kwam het vorige kabinet met de spreidingswet. Die werd goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer en is ook al ingegaan. Maar in het coalitieakkoord van het kabinet-Schoof staat dat de wet moet worden ingetrokken.

De gemeenteraad van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, was daar niet blij mee. Het COA waarschuwde voor het ontstaan van een "inhumane situatie".

Het nieuwe kabinet wil liever de instroom van asielzoekers beperken en Faber zei zelf de "strengste minister voor asiel ooit" te worden. Haar benoeming op dit ministerie stuitte op veel kritiek, met name vanwege haar uitspraken over 'omvolking'. Ook VVD-leider en coalitiegenoot Yeşilgöz uitte openlijk haar twijfels over de kandidatuur van Faber.

Faber nam tijdens een kennismaking met de Tweede Kamer uiteindelijk afstand van de term, maar zei vervolgens dat "ze zich grote zorgen maakt over de demografische ontwikkelingen in ons land".

Tijdens de hoorzitting van de beoogd minister in de Tweede Kamer keken ze in Ter Apel mee:

Bron