Speeddaten met Vlaamse politici, oefenstemhokjes en quizspellen. Het Vlaams Parlement hoopt zo jongeren die begin juni voor de eerste keer hun stem gaan uitbrengen klaar te stomen voor de verkiezingen. Daarom heeft het parlement zijn deuren geopend voor 1500 jonge Vlaamse first-time voters voor het Kiesfestival.

Anders dan Nederland heeft België een opkomstplicht bij verkiezingen. Belgen zijn verplicht te gaan stemmen. Op 9 juni doen ze dat voor meerdere verkiezingen tegelijk. De Europese, de nationale en ook de regionale verkiezingen, die allemaal op één dag worden gehouden.

500.000 Vlaamse jongeren stemmen dit jaar voor het eerst. Omdat het zo'n grote groep is, vond het Vlaams Parlement het belangrijk het Kiesfestival te organiseren. "We denken dat het goed is jongeren te helpen zodat ze zich goed kunnen informeren over de politiek. Ik hoop dat ze zich aan het einde van de dag geprikkeld voelen om zich verder in de politiek en de verkiezingen te verdiepen", zegt Vivi Lombaerts, directeur communicatie van het Vlaams Parlement.

Om jongeren te laten wennen aan het idee dat ze op 9 juni echt naar de stembus toe moeten, staat in het Vlaams Parlement een stemhokje waar ze alvast een 'oefenstem' kunnen uitbrengen.

Zo spannend is dat stemmen trouwens helemaal niet, zegt Thyvano (17): "Alleen weet ik nog niet waar ik in het echt op wil gaan stemmen, ik heb in de oefenhokjes ook twee keer blanco gestemd. Het is moeilijk, alle partijen hebben wel punten waar je het wel en niet mee eens bent."

Vlaams Belang populair

De Belgisch-Limburgse Hogeschool PXL hield in samenwerking met TV Limburg begin dit jaar een peiling onder Vlaamse jongeren om hun stemgedrag in kaart te brengen. Daaruit bleek dat 1 op de 4 jonge kiezers van plan is om op het radicaal-rechtse Vlaams Belang te stemmen.

Volgens de laatste peilingen wordt die partij ook de grootste in Vlaanderen: 27,8 procent van de kiezers zegt nu op Vlaams Belang te willen stemmen, gevolgd door de het Vlaams-nationalistische NVA en het sociaaldemocratische Vooruit.

Tijdens de speeddates konden jongeren met politici praten over voor hen belangrijke onderwerpen. Veel jongeren kwamen daarom met hun vragen bij de voorzitter van Vlaams Belang, Tom van Grieken.

Ook Geoffrey (17) nam een kijkje bij Vlaams Belang. Of hij op die partij gaat stemmen weet hij nog niet: "Het is een goede dag om even te kijken bij verschillende partijen, maar Vlaams Belang interesseert me zeker."

Vlaams Belang is onder andere tegen het opnemen van asielzoekers en wil dat Vlaanderen volledig onafhankelijk wordt. Geoffrey vindt dat laatste geen slecht idee: "Ik vind het afscheiden van België een goed standpunt. Vlaanderen moet elk jaar veel geld afstaan aan Wallonië, ik denk dat we daarmee moeten stoppen."

Stijn (18) denkt aan het einde van de dag te weten op welke partij hij gaat stemmen: "Ik wil links stemmen, want ik vind klimaat belangrijk, maar ik vind vooral dat de rechtse partijen best wel naar racisme neigen."

Nadia Naji, voorzitter van Groen, die het volgens het onderzoek onder jongeren ook goed doen, stond bij de infostand van haar partij klaar om met deze groep in gesprek te gaan. "Het Kiesfestival is superbelangrijk, voor de jongeren maar ook voor ons. Zij moeten straks een goede keuze kunnen maken, maar wij moeten ook luisteren waar jongeren wakker van liggen."

Bron