Het aantal malafide en ondeskundige bedrijven dat hulp bij letselschade aanbiedt, is de afgelopen vijf jaar gestegen met 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Letselschaderaad, dat onderzoek deed bij verschillende verzekeraars. Er wordt geschat dat het gaat om 200 letselschadebureaus zonder keurmerk.

De branche van advocaten en letselspecialisten met een keurmerk roept op om van letselschadespecialist een beschermd beroep te maken, om illegale praktijken te voorkomen.

Slachtoffers van bijvoorbeeld een verkeersongeval kunnen aankloppen bij een letselschadebureau of bij een advocaat. Die kunnen helpen met het claimen van een schadevergoeding, het verzamelen van bewijs om de zaak te onderbouwen en om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

De malafide en ondeskundige bureaus maken volgens advocaat Chris van Dijk slim gebruik van mensen in een kwetsbare positie."Je kan op internet niet goed zien of iemand goed is of niet. Dat is problematisch", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De malafide bedrijven vragen volgens Van Dijk naast de gemiddeld 200 euro per uur aan kosten, vaak ook een percentage van het geld dat wordt uitgekeerd door de verzekering bij schade. Daardoor krijgt het slachtoffer veel minder geld uitgekeerd.

Mensen die slachtoffer worden van zo'n malafide bedrijf, kunnen bovendien nergens terecht. "Je kan niet klagen als het fout gaat, want er zijn geen tuchtinstanties. Waar moet je dan heen als benadeelde? Het is heel slecht."

'Bezopen'

De branche van advocaten en goedgekeurde letselspecialisten is al langer bezig om malafide bedrijven te weren. De advocaat Van Dijk vindt dat de overheid daarbij meer moet ingrijpen. Zo stelt hij dat het een beschermd beroep moet worden, zodat de ongereguleerde bedrijven eruit gefilterd worden. "Het is bezopen dat het nog geen beschermd beroep is", aldus de advocaat.

Wie een letselschadebedrijf nodig heeft, moet volgens Van Dijk goed letten op onder meer het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dat keurmerk is niet verplicht, maar bedrijven die hierbij zijn aangesloten laten zich volgens de advocaat in ieder geval controleren en opleiden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten dat er een onderzoek loopt, door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum, naar betrouwbaarheid in de letselschadebranche. "Het onderzoek zal specifiek aandacht geven aan kwalijke praktijken en welke mogelijkheden er zijn deze praktijken in te perken."

De uitkomsten worden volgens het ministerie voor de zomer van 2024 verwacht.

Bron