De gemeente Leiden maakt samen met omliggende gemeenten 6,5 ton euro subsidie vrij om het opzetten van zogenoemde Vitality Clubs te stimuleren, clubs waar 55-plussers zelf sportactiviteiten organiseren. Inmiddels zijn er zo'n dertig van dergelijke clubs, verspreid over heel Nederland.

In de regio Leiden werden de eerste clubs in 2016 opgezet. De Leyden Academy begon toen met drie clubs in de wijken. Met de gemeentelijke subsidie denkt het team van hoogleraar vitaliteit David van Bodegom dat er twintig clubs in de regio bijkomen.

"Ik hield een lezing over het belang van bewegen bij ouderen. Van drie maanden bij de fysio knapten veel senioren enorm op", zegt Van Bodegom over het opzetten van de eerste Vitality Clubs in de regio. "Daarna kwam er een man naar me toe en zei: wat u vertelt, doen wij al zes jaar elke ochtend, zonder de fysio."

Groot succes

Van Bodegom werd uitgenodigd om te komen kijken. "Wat ik zag was tof. Zestig ouderen die elke ochtend lekker buiten ochtendgymnastiek aan het doen waren. Mensen haalden er veel plezier en lol uit. Er was geen fysiotherapeut of zaaltje voor nodig. Er waren dus geen structurele kosten, en ik dacht: het kan in iedere wijk."

Een promovendus van de Universiteit Leiden keek of het mogelijk was om deze beweegclub te kopiƫren naar Leidse buurten. "Dat werd eerst in drie verschillende wijken gedaan en dat bleek een groot succes." Volgens Van Bodegom werden de clubs de eerste paar maanden ondersteund en daarna konden de onderzoekers zich terugtrekken, de ouderen organiseren toen alles zelf. "Het is zonder kosten en het blijft ook groeien."

Van Bodegom wil uiteindelijk dat iedere wijk in Nederland een eigen club heeft. "We willen de komende jaren naar 300 clubs. Het is een investering in een wijk zo'n club op te zetten, maar het levert uiteindelijk geld op."

Doordat ouderen in beweging blijven, blijven ze volgens Van Bodegom langer fit en vitaal. Daarnaast bouwen de 55-plussers nieuwe sociale contacten op. "Wanneer je dan toch hulp nodig hebt, helpen mensen elkaar." Dat helpt mensen dan om langer thuis te blijven wonen.

Als mensen buiten Leiden een eigen beweegclub willen opzetten, is het team van Van Bodegom daar niet altijd voor nodig. "Wij kunnen mensen ondersteunen. Zo hebben we ook een stappenplan en zijn er bijeenkomsten, maar uiteindelijk is de drijvende kracht die van mensen zelf. Begin gewoon en maak er een succes van."

Bron