Oekraïne en Rusland verlengen de graandeal. Dat zegt de Turkse president Erdogan, die betrokken was bij de onderhandelingen. Het akkoord zou komende nacht aflopen. Ook de Verenigde Naties melden een overeenkomst.

Toch is er nog veel onduidelijk. Volgens Oekraïne wordt het akkoord verlengd met 120 dagen, terwijl Rusland spreekt over 60 dagen. Erdogan zegt niets over de termijn. Het aantal dagen waarmee het akkoord zou worden verlengd, stond al de hele week ter discussie.

Oekraïne en Rusland sloten vorig jaar na bemiddeling van de Verenigde Naties een akkoord waardoor het weer mogelijk werd om Oekraïens graan en andere landbouwproducten via de Zwarte Zee te vervoeren. Door de oorlog was de uitvoer stil komen te liggen, wat leidde tot fors hogere voedselprijzen en een dreigende hongersnood in delen van Afrika.

De overeenkomst was oorspronkelijk voor 120 dagen en wordt steeds automatisch met diezelfde termijn verlengd, tenzij een van de partijen bezwaar maakt. In november werd het akkoord voor het eerst met 120 dagen verlengd.

60 of 120 dagen

Deze keer maakte Rusland bezwaar tegen de verlenging met 120 dagen. Door in plaats daarvan 60 dagen te eisen, wilde het land bereiken dat belemmeringen voor de Russische export van landbouwproducten verdwijnen.

Er bestaan geen formele westerse sancties voor de export van landbouwproducten, maar in de praktijk is het voor Russische bedrijven wel lastig om bijvoorbeeld ladingen te verzekeren en bankzaken te regelen.

Afgelopen week vonden verschillende gesprekken plaats over het verlengen van de overeenkomst. Na de onderhandelingen op maandag maakte de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken bekend dat de deal met 60 dagen was verlengd. Maar dat werd tegengesproken door andere partijen, waarna er meer gesprekken werden gevoerd.

Bron