Het aantal besmettingen met het RS-virus is de afgelopen periode in snel tempo toegenomen. Vooral baby's en jonge kinderen krijgen met het verkoudheidsvirus te maken. De afgelopen drie weken werden in een steekproef van het RIVM bijna 400 besmettingen gemeld.

Volgens het RIVM is dit beeld vergelijkbaar met dat van de jaren vóór corona. "Dit is een aanwijzing dat de epidemie gestart is", zegt het onderzoeksinstituut. Wel komt de snelle toename van het aantal RS-meldingen iets eerder dan verwacht: waar de meeste gevallen normaal gesproken eind december of aan het begin van het jaar worden gemeld, zeggen veel kinderartsen dat ze op dit moment al een piek zien.

De vroege piek is verrassend, maar niet alarmerend, zegt kinderarts Károly Illy in het NOS-radioprogramma Nieuws en Co. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde vervolgt: "Als we naar het aantal besmettingen kijken is dat nu niet anders dan wat we in andere jaren in januari of februari hadden. Dus het is niet iets waar we heel erg van schrikken en ook iets wat we in Nederland goed aan kunnen."

Volgens Illy is vanwege corona alles anders geworden. "Kinderen waren lang thuis en zo'n virus krijgt dan minder kans om zich te verspreiden. Inmiddels is alles weer open, maar kinderen hebben minder antistoffen opgebouwd." Om diezelfde reden leidde het RS-virus ook vorig jaar zomer tot een ongewoon hoog aantal besmettingen.

Overplaatsingen naar andere ziekenhuizen

De vraag is of de huidige RS-virusgolf nu al op zijn hoogtepunt is, of dat het verkoudheidsvirus voorlopig nog om zich heen blijft grijpen. Ook zijn er grote regionale verschillen: vooral in de grote steden en Zuid-Holland worden veel besmettingen en ziekenhuisopnames gemeld.

Soms leidt dat ertoe dat jonge patiënten moeten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Dat was overigens ook voor corona een gebruikelijke praktijk in Nederland, waar in totaal ongeveer honderd IC-bedden voor kinderen zijn ingericht.

"Dat zijn we een beetje vergeten, maar dit is wel wat we als kinderarts gewend zijn in dit jaargetijde", zegt kinderinfectioloog Pieter Fraaij van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. "Maar we zijn wel alert. We hebben natuurlijk covid erbij gekregen en influenza (griep) is aanwezig."

Ook in Duitsland en België stijgt het aantal kinderen dat met een RS-virusinfectie in het ziekenhuis terechtkomt. In Duitsland, dat net als Nederland kampt met personeelstekorten in de zorg, sprak de landelijke vereniging voor intensive care en spoedeisende geneeskunde onlangs van een "catastrofale situatie" op de IC-afdelingen voor kinderen.

Jonge patiënten worden overgeplaatst naar ziekenhuizen waar wel plek is. En de Duitse minister Lauterbach van Volksgezondheid zei gisteren dat verpleegkundigen momenteel van reguliere ziekenhuisafdelingen worden overgeplaatst naar kinderafdelingen. Ook riep hij kinderartsen op om niet-dringende, preventieve controles uit te stellen, in verband met de drukte rond de RS-virusgolf.

In België zegt viroloog Steven van Gucht van Sciensano, vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, dat ouders bijeenkomsten met baby's beter even uit kunnen stellen vanwege het RS-virus. In ieder geval doen volwassenen er goed aan om in dat soort situaties voldoende afstand te houden, vindt hij.

Meerdere Belgische ziekenhuizen trokken de afgelopen weken aan de bel over de drukte door het RS-virus. Van Gucht benadrukt dat het gaat om een normaal patroon, maar dat het wel van belang is om voorzichtig te zijn. De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames de komende periode verder stijgt, ook vanwege een toenemend aantal griepinfecties.

Huisarts bellen

In Nederland is vooralsnog geen reden tot zorg, zegt voorzitter Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Ook ouders van jonge kinderen hoeven zich geen extra zorgen te maken, stelt de kinderarts in Nieuws en Co:

"Het is zoals altijd: blijf goed naar je kind kijken. Als je kind in zoverre benauwd of kortademig is dat je in andere gevallen de huisarts zou bellen, bel dan ook nu gewoon de huisarts. Die kan beoordelen hoe ernstig het is."

Bron