De Oekraïense president Zelensky heeft bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gevraagd om meer militaire steun. De president zei dat de wapens nodig zijn voor de verdediging van het land, maar ook om gebieden te heroveren op de Russen. Hij kreeg na afloop van zijn toespraak een staande ovatie. De vertegenwoordigers van Rusland bleven zitten:

Zelensky mocht de VN bij hoge uitzondering via een videoboodschap toespreken. Hij riep ook op tot meer strafmaatregelen tegen Rusland. Zo wil hij dat de Russen hun vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en andere internationale organisaties kwijtraken, iets wat in de praktijk overigens bijna niet mogelijk is.

"Er worden misdaden gepleegd tegen Oekraïne en wij eisen een bestraffing", zei Zelensky, die wees op de moorden, martelingen, vernederingen en onrust in Oekraïne door de Russische inval. De president benadrukte dat een neutrale positie voor zijn land geen optie is.

'Rusland wil oorlog'

Volgens Zelensky is meer wapensteun nodig om "de Oekraïense vlag terug te brengen naar het hele grondgebied. "We kunnen dat met wapens doen, maar we hebben tijd nodig." Dat Rusland gisteren een gedeeltelijke mobilisatie heeft aangekondigd, toont volgens Zelensky aan dat Rusland niet geïnteresseerd is in vredesbesprekingen.

"Ze praten over de gesprekken, maar kondigden een militaire mobilisatie aan. Ze praten over gesprekken, maar ze kondigen schijnreferenda aan", zei Zelensky, die daarmee doelde op de aangekondigde referenda in de zelfverklaarde volksrepublieken Loegansk en Donetsk over annexatie door Rusland. "Rusland wil oorlog", aldus de president.

Verder hoopt Zelensky op steun van de VN om Rusland voor de oorlog te laten betalen. Hij pleitte ook voor verdere visumbeperkingen voor Russische burgers en vroeg om een speciaal tribunaal, om Rusland ter verantwoording te roepen.

Bron