Je huis niet verkopen aan een belegger als bijdrage aan het oplossen van de woningnood: een Haarlemse wordt ervoor geprezen. De 96-jarige mevrouw Du Maine wil haar flatje alleen verkopen aan starters of stellen die nu nog geen woning hebben. Op sociale media stromen de positieve reacties binnen. Haar actie lijkt te staan voor een grotere beweging op de woningmarkt.

"Gemeenten, woningcorporaties, verenigingen van eigenaren en huiseigenaren doen de afgelopen maanden steeds vaker pogingen om verkoop door beleggers in te dammen", zegt bijzonder hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. "Dat is een mooi signaal, want dat heeft uiteindelijk een positief effect voor de koopstarters."

Investeerders op de huizenmarkt hebben nog nooit zo veel woningen gekocht als in 2020, bleek in maart. Van de woningen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam werd 34 procent verkocht aan mensen die er zelf niet gingen wonen. "Beleggers kopen al sinds 2014 steeds meer woningen op om vervolgens te verhuren. Het is een olievlek die begonnen is in de Randstad, maar steeds verder is uitgebreid", zegt Conijn.

Het steeds toenemende aantal koophuizen in handen van beleggers is een van de redenen voor de prijsstijgingen op de woningmarkt, legt Conijn uit. Beleggers zijn sneller geneigd om te overbieden, omdat ze het geld makkelijker kunnen terugverdienen.

Zelfbewoningsplicht

De grote steden willen op korte termijn beleggers gaan verbieden huizen op te kopen voor verhuur. Dat moet de krapte en de hoge prijzen op de woningmarkt tegengaan. Meerdere gemeenten zijn de afgelopen jaren de strijd aangegaan met beleggers: zo bestaat in Hilversum bijvoorbeeld een 'zelfbewoningsplicht'. Dat betekent dat kopers van een nieuwbouwhuis er eerst minimaal drie jaar zelf moeten gaan wonen voordat ze het kunnen verkopen.

Ook het ministerie bereidt een wet voor die deze plicht mogelijk maakt, zegt Conijn. "Het gevolg daarvan is dat er meer woningen beschikbaar komen voor starters, dat er minder dure huurwoningen komen, en ook dat koopwoningen betaalbaarder blijven."

Steeds meer huiseigenaren nemen, net als mevrouw Du Maine, het heft in eigen handen bij de verkoop, ook al kan dat betekenen dat ze minder geld voor hun huis krijgen.

Zo verbood Ester Kreuger haar makelaar om het huis van haar en haar man in Utrecht aan beleggers te verkopen. "We voelen ons er niet goed bij om het huis aan een huisjesmelker te verkopen die er vervolgens 2000 euro huur per maand voor vraagt. Dat is maatschappelijk niet goed en voor de wijk niet goed", legt de 36-jarige Kreuger uit.

Het stel woont in een maisonette in een Utrechtse buitenwijk. Kreugers man kocht het huis vijftien jaar geleden, en de waarde van het huis is inmiddels meer dan verdubbeld. "De huizenmarkt is de laatste jaren al zo overspannen, dat zie je aan de prijs van ons eigen huis. Als wij zo makkelijk iets kunnen doen daaraan, waarom zouden we dat dan niet doen? Dat laatste beetje geld boeit ons niet."

Mooi signaal

Dat is niet omdat ze 'rijke stinkerds' zijn, lacht Kreuger. "Wij zien de waarde van geld, wij werken er hard voor. Maar wij zien ook de waarde van de wijk", zegt Kreuger. "Mijn man heeft het hele huis opgeknapt. Ons hart en ziel zit erin, we zijn eraan gehecht. We willen dat iemand dit koopt en er ook zo verliefd op wordt, en al ons bloed, zweet en tranen die erin zitten waardeert. Je wil geen klootzak erin die alleen maar geld wil verdienen. Dat verdient de wijk niet."

De Utrechtse, die een huis in Tiel heeft gekocht, roept andere huisverkopers ook op om hun woning niet aan beleggers te verkopen. "Je hebt zelf in de hand hoe dingen gaan. Het is niet veel werk om tegen je makelaar te zeggen dat je dit niet wil. En zo wordt de huizenmarkt misschien iets minder overspannen."

Een vermindering van het woningtekort levert het niet op, zegt Conijn, want je creƫert hiermee geen nieuwe woningen. "Maar het is wel een mooi signaal dat mensen zich maatschappelijk verantwoordelijk voelen hiervoor. Dat kan echt een positief effect hebben voor koopstarters."

Bron