Het advies van de Gezondheidsraad om mensen jonger dan 60 niet meer te vaccineren met AstraZeneca leidt tot extra grote gezondheidsschade onder de bevolking. Een actiecomité van huisartsen, onder de naam Het Roer Moet Om, schrijft dat in een 'motie van afkeuring', die symbolisch in Den Haag op een bord bij de Gezondheidsraad werd aangebracht.

Het kabinet besloot afgelopen week dat mensen onder de 60 jaar niet meer met AstraZeneca worden gevaccineerd, na een advies van de Gezondheidsraad. Die kwam tot dat oordeel nadat bij enkele gevaccineerden naderhand bloedstollingsproblemen waren opgetreden.

Volgens het comité zijn zulke complicaties "uiterst zeldzaam", maar zijn de maatschappelijke gevolgen van het besluit groot. Het advies leidt tot vertraging bij het vaccineren en een kelderend vertrouwen in het vaccin, vrezen de huisartsen. Medisch handelen is nooit zonder risico, zegt het comité. Het is aan de artsen om daar samen met de patiënt een afweging in te maken.

De artsen maken zich zorgen dat mensen zich vanwege het advies van de Gezondheidsraad niet meer willen laten vaccineren:

In de motie van afkeuring doen de huisartsen de oproep om bij het vaccinatie-advies ook naar de maatschappelijke gevolgen te kijken. "Heb oog voor de ongewenste bijwerkingen van uw advies. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", staat in de oproep.

Slimmer vaccineren

De Gezondheidsraad zegt het in een reactie te betreuren dat het advies mogelijk leidt tot vertraging bij het prikken. "Het advies is onverminderd doorgaan met vaccineren", zegt voorzitter Kullberg. Volgens hem is het de bedoeling dat er "slimmer" wordt gevaccineerd, zodat vaccins met bijwerkingen niet terechtkomen bij mensen die voor de bijwerkingen gevoelig zijn.

Volgens Kullberg kan er in hetzelfde tempo gevaccineerd blijven worden, maar met minder risico's:

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) snapt de ongerustheid en wil ook samen met de patiënt een afweging maken. Tegelijk pleit de LHV voor juridische duidelijkheid. Huisartsen die door blijven prikken, tegen het advies van de Gezondheidsraad, vergroten hun aansprakelijkheid, zegt de LHV.

De vereniging maakt zich verder zorgen over de opkomst bij de vaccinaties. Die is wisselend en soms vrij laag. Over de opkomst is de LHV in gesprek met het ministerie van VWS.

Bron