De Belastingdienst keert al jaren duizenden euro's te veel toeslag uit aan arbeidsmigranten. Het gaat mis doordat de dienst toeslagen toekent op basis van fouten in eigen systemen. Daar weet de Belastingdienst al sinds 2016 van, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Ten onrechte behandelt de Belastingdienst veel arbeidsmigranten als alleenstaanden. Daardoor krijgen ze tot maximaal 3240 euro meer kindgebonden budget (KGB). Mensen die in Nederland kinderbijslag krijgen en onder een bepaalde inkomensgrens vallen, hebben recht op een KGB-toeslag. Voor alleenstaanden is die toeslag hoger.

Maar arbeidsmigranten hebben vaak een partner in hun land van herkomst. Dat melden ze volgens de regels bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waar kinderbijslag wordt aangevraagd. Maar de Belastingdienst gaat in de fout door alleen in de eigen systemen te kijken met vaak incomplete informatie, en niet in het SVB-systeem.

Alarmbel

Op het moment dat het gezin van een arbeidsmigrant naar Nederland komt en zich bij een gemeente inschrijft, gaat er een alarmbel af en beginnen de problemen, schrijft RTL. Dan moet het te veel uitgekeerde bedrag binnen twee jaar worden terugbetaald. Dat gaat om duizenden en soms tienduizenden euro's.

De Belastingdienst zegt dat de regeling geautomatiseerd is. Doordat van arbeidsmigranten de gegevens vaak niet compleet zijn, gaat het mis, zegt de fiscus. De dienst zegt dat hij door beter informatie met de SVB te delen problemen probeert te voorkomen.

RTL Nieuws schrijft documentatie te hebben ingezien van mensen die al sinds 2015 kindgebonden budget krijgen en bij wie de fout nog niet hersteld is. Ook zag RTL een beschikking van december vorig jaar, waarin werd aangekondigd dat iemand die er geen recht op heeft ook in 2021 kindgebonden budget zal krijgen.

Honderden per jaar

Er zijn zo'n 15.000 mensen met een gezin in het buitenland met een kindgebonden budget. 5000 van hen werden door de Belastingdienst beschouwd als alleenstaande ouder en kregen maximaal 3240 euro extra per jaar.

Jaarlijks zijn er enkele honderden mensen die geld moeten terugbetalen, schrijft de Belastingdienst in een reactie. Er komen ook 200 tot 250 verzoeken per jaar binnen van mensen die willen afzien van het geld.

De problemen spelen al jaren. Ook vluchtelingen kunnen de dupe zijn van de fout van de Belastingdienst.

'Vrij bizar'

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt noemt de fout "vrij bizar" en gaat Kamervragen stellen. Er is volgens hem speciale aandacht nodig voor mensen die hier tijdelijk zijn. "Al was het maar omdat het terugvorderen van onterechte of te hoge voorschotten uit het buitenland natuurlijk ingewikkeld en vaak onmogelijk is."

De kwestie is volgens Omtzigt een nieuw voorbeeld van wat al vaker is misgegaan bij de Belastingdienst. Signalen dat er iets misgaat worden niet opgepakt. "Niet van de migranten die waarschuwen en niet van de eigen medewerkers die waarschuwen. Zelfs niet naar aanleiding van interne rapporten", zegt Omtzigt.

Bron