Als gevolg van de zware sneeuwval twee weken geleden heeft de glastuinbouw tientallen miljoenen euro's schade opgelopen. Interpolis zegt dat het gaat om zeker veertig miljoen euro.

Ongeveer een op de acht tuinders heeft schade door het winterweer. Meerdere kassen, ruiten en constructies zijn onder het gewicht van de sneeuw bezweken. Ook veel gewassen hebben het winterse weer niet overleefd, doordat kassen stuk waren en vaak niet meer verwarmd konden worden.

Ook in andere jaren hebben telers soms last van winters weer. "Glastuinbouwondernemers hebben dan te maken met kapotte leidingen en buizen. Wat ook voorkomt zijn luchtramen die vastvriezen. Maar dit jaar was het echt van een andere orde. Het was een calamiteit", zegt een woordvoerder van Interpolis.

Er viel veel sneeuw en door de wind ontstonden er op sommige plekken flinke sneeuwhopen. "Door de wind kwamen er soms ook flinke hoeveelheden sneeuw op kassen terecht. Die ruiten konden het gewicht dan niet meer dragen waardoor er soms forse schade ontstond aan kassen, constructies en ruiten. Ook gewassen zijn soms volledig verloren gegaan of hebben veel geleden onder te lage temperaturen door kapotte ruiten en de aanhoudende kou."

Dat gebeurde ook bij een komkommerbedrijf in het Drentse Erica. "Vijftien of dertig centimeter sneeuw kan de kas nog wel hebben. Maar bij meer dan dat houdt het op. Door de druk van de sneeuw zakte het in", zegt eigenaar Koos de Vries. Bij hem ging in totaal zo'n 19 hectare kas kapot, meldt RTV Drenthe. "Ik doe dit werk al ruim veertig jaar. Een keer eerder maakte ik dit ook mee, in 1979. Toen was er eenzelfde situatie. Maar dat is dus meer dan veertig jaar geleden."

Hij en zijn familie gaan de komende tijd alles weer opbouwen en repareren. Hij moet nog in gesprek met de verzekeraar, maar verwacht dat alles wordt vergoed.

Omroep West sprak eerder deze maand al met kweker Peter Lievaart uit Naaldwijk. "De sneeuw waaide van de hoge op de lage kas", zei hij toen. Uiteindelijk kon de kleine kas de 1 meter hoge berg sneeuw niet meer houden. "Hij is in de nok geknakt en de rest van de kas is als een soort domino-effect meegegaan. 12.000 meter glas is ingestort. Het is gewoon ongelooflijk. We hadden nooit gedacht dat dit zou kunnen gebeuren."

Hoewel de schade groot is, is Peter vooral blij dat de kas niet overdag instortte, terwijl er mensen aan het werk waren. "Als de kas vanochtend om 07.00 uur was ingestort dan hadden er zomaar zes bloemplukkers onder kunnen liggen. Dan was het echt een ramp geweest."

Volgens de woordvoerder van Interpolis zijn de meeste ondernemers goed verzekerd en worden ze geholpen. De verzekeraar moet nog in gesprek met veel telers over de schade. Hoewel veel van hen dus compensatie krijgen, is de situatie toch erg vervelend. "Ze hebben natuurlijk afspraken gemaakt om bijvoorbeeld tomaten of planten te leveren en dat kunnen ze nu niet."

Hoewel de schade flink is, denkt Interpolis dat het nog veel erger had kunnen zijn. Omdat het winterse weer was aangekondigd, konden veel tuinders maatregelen nemen. "We raden tuinders bij sneeuw aan de sneeuw af te stoken zodat deze smelt. Dat doen de meesten ook wel. Alleen de stuifsneeuw was deze keer echt een probleem."

Bron