De in Twente opgegroeide diplomaat Herman Knippenberg (76) speelde in de jaren 70 een cruciale rol bij de opsporing van seriemoordenaar Charles Sobrahj. Zijn verhaal is verfilmd en de serie is binnenkort in Nederland te zien op Netflix.

Het verhaal begint in 1975 als Knippenberg werkt op de Nederlandse ambassade in Bangkok. Hij krijgt een brief van een man uit Amsterdam, die schrijft dat hij al zes weken niets meer heeft gehoord van zijn schoonzus en haar vriend. Zij maakten een reis door Thailand.

Knippenberg legt de link tussen het Amsterdamse stel en twee verkoolde lijken die kort daarvoor langs de weg zijn gevonden. Aan de hand van onder meer een aanwijzing in de brief over het Amsterdamse stel komt hij Sobrahj op het spoor. "Het gaf me een schok. De manier waarop ze waren toegetakeld, levend verbrand. Hier kon ik het natuurlijk niet bij laten zitten", zegt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De serie, een coproductie met de BBC, is in Groot-Brittanniƫ goed ontvangen:

Sobrahj, die door zijn listige karakter onder meer bekend staat als 'De Slang', vergiftigde, drogeerde en wurgde meerdere toeristen. Hij bleef jarenlang uit de handen van de politie door gebruik te maken van valse paspoorten en vermommingen.

Na het nodige speurwerk van het team van Knippenberg lukt het uiteindelijk om Sobrahj te arresteren. Samen met zijn Canadese vriendin werd hij veroordeeld tot een jarenlange celstraf in India. Sobrahj komt in 1997 vrij, maar wordt in 2003 weer opgepakt in Nepal. Daar zit de inmiddels 76-jarige moordenaar nog steeds gevangen.

Medewerking van Knippenberg

Aanvankelijk zou de serie worden opgenomen vanuit het oogpunt van de seriemoordenaar. Uiteindelijk is besloten om het verhaal ook deels te vertellen vanuit de optiek van de Twentse diplomaat, schrijft RTV Oost.

De 76-jarige Knippenberg, die al ruim twintig jaar in Nieuw-Zeeland woont, was ook betrokken bij de opnames. Zo liet hij zich meerdere uren interviewen door de makers en bracht hij een bezoek aan de set in Thailand.

De rol van Herman Knippenberg wordt gespeeld door de Britse acteur Billy Howle.

Bron