Goedemorgen! Om 19.00 uur vanavond verschijnen premier Rutte en minister De Jonge weer voor de camera's om de actuele coronamaatregelen toe te lichten. En kinderen kunnen vanaf vandaag een speciale Kieswijzer invullen.

Vandaag krijgen we in eerste instantie te maken met flink veel sluierwolken, maar in de loop van de dag schijnt ook geregeld de zon. Het blijft zacht met 14 tot 18 graden en een matige zuidelijke wind.

Moet je de weg op? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de actuele dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

Het demissionaire kabinet zou dolgraag vanavond aankondigen dat de winkels weer open mogen, iedereen weer naar de sportschool of de kroeg in kan, of een theater of bioscoop kan bezoeken. Maar dat soort versoepelingen zitten er nog helemaal niet in, zo lieten de demissionair ministers gisteren na overleg op het Torentje al duidelijk blijken.

Het is voor het demissionaire kabinet laveren tussen kijken hoe er iets meer lucht en ruimte gecreëerd kan worden en goed in de gaten houden welke gevolgen dat voor de medische zorg en de volksgezondheid kan hebben.

Het kabinet zal waarschijnlijk benadrukken er iets meer ruimte komt door vast te houden aan de avondklok. Verder bevestigden ingewijden zondag dat het de bedoeling is om middelbare scholen en mbo's weer meer mogelijkheden te geven om fysiek les te geven en kappers onder strikte voorwaarden weer klanten te laten ontvangen. Ook is er nagedacht over het openen van winkels voor afspraken in tijdsvakken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

NASA heeft een video van de Marsverkenner Perseverance vrijgegeven. Op de beelden is te zien hoe het enorme valscherm uitklapt en de robotjeep naar de planeet afdaalt en daarbij het hitteschild afwerpt. De Perseverance zakte vervolgens via een katrolsysteem naar de grond.

Niet eerder werden dergelijke beelden door een Marsrobot gemaakt. "Deze video is ongelooflijk", zei NASA-manager Mike Watkins tegen het Duitse persbureau DPA. "We hebben de beelden afgelopen weekend allemaal vaak bekeken."

Fijne dag!

Bron