De Britse minister van Cultuur zou in de toekomst graag een waarschuwing willen zien bij de populaire Netflix-serie The Crown. Minister Oliver Dowden zegt in Britse media dat hij deze week een brief gaat schrijven aan de streamingdienst. "Ik ben bang dat de generatie die de serie kijkt en bepaalde gebeurtenissen niet heeft meegemaakt, fictie zal verwarren met feiten."

De serie, die nu vier seizoenen loopt, gaat over het Britse koningshuis. In het vierde seizoen, dat sinds 15 november te zien is, wordt onder meer het leven van prins Charles en prinses Diana gevolgd van 1977 tot 1990. Maker Peter Morgan noemt de serie "gemaakt door creatieve verbeelding".

De trailer van seizoen 4:

"Het is prachtig gemaakte fictie. En daarom moet dat aan het begin duidelijk gemaakt worden", zegt Dowden. Momenteel wordt er aan het begin van de serie alleen gewaarschuwd dat er seks of seksuele toespelingen kunnen voorkomen, net als scheldwoorden of beledigend taalgebruik en dat de serie angst of spanningen kan veroorzaken. Het advies is voor mensen van 12 jaar en ouder.

Het is niet de eerste keer dat iemand wil dat duidelijker wordt aangegeven dat de populaire serie niet waarheidsgetrouw is. Earl Spencer, broer van wijlen Diana, prinses van Wales, zei dat hij bang is dat sommige kijkers de verhaallijnen volledig zouden geloven. "Ik denk dat het The Crown enorm zou helpen als er aan het begin van elke aflevering wordt gezegd: 'Dit is niet waargebeurd, maar gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen'."

Ook de voormalige perschef van Buckingham Palace, Dickie Arbiter, vindt dat de serie te veel afwijkt van de realiteit. "Het is een aanval op prins Charles en een beetje een aanval op prinses Diana", zei hij tegen BBC.

Volgens acteur Josh O'Connor, die prins Charles speelt in het vierde seizoen, ligt het genuanceerder. "Wat de maker van de serie geweldig doet, is dat hij de historische feiten gebruikt en vervolgens de ruimtes tussen die momenten inkleurt. Sommige mensen willen dat we ons aan de feiten houden, maar het is altijd goed om te bedenken dat wij acteurs zijn, niet de echte personen en dat het geen waargebeurd verhaal is."

Bron