In Nigeria zijn minstens 110 mensen gedood bij een aanval door de jihadistische terreurgroep Boko Haram op een dorp in het noordoosten van het land. Dat meldt de humanitair coördinator van de Verengde Naties in het land. De lokale autoriteiten sprak eerder vandaag van minstens 70 doden.

Het bloedbad gebeurde zaterdag, de dag waarop er lokale verkiezingen waren in de staat Borno. Er kon voor het eerst in dertien jaar worden gestemd voor een nieuw lokaal bestuur.

De aanslag is een wraakactie tegen dorpelingen die een strijder hadden ontwapend, zegt districtsvertegenwoordiger Ahmed Satomi. De boeren waren volgens hem in opstand gekomen tegen afpersing, hadden de dader overmeesterd en daarna overgedragen aan de politie. "Als vergelding heeft Boko Haram ze aangevallen op hun boerderijen."

Volgens de VN werden de slachtoffers vastgebonden en vervolgens hun kelen doorgesneden. De organisatie spreekt van een meedogenloze actie.

Zondag werden tientallen boeren begraven die omkwamen bij de aanval:

Op een rijstveld bij de plaats Garin Kwashebe zijn zeker 44 lichamen gevonden. Volgens een anti-jihadistische militie waren de slachtoffers vastgebonden en waren hun kelen doorgesneden. Ook waren er zes mensen zwaargewond, zegt de militie die volgens persbureau AFP eerste hulp heeft verleend.

Boko Haram heeft de aanslag voor zover bekend nog niet opgeëist. De afgelopen elf jaar zijn in Nigeria en omliggende landen tienduizenden burgers, militairen en militieleden omgekomen bij aanslagen en gevechten.

Afpersing

In de staat Borno zijn behalve Boko Haram ook splintergroeperingen actief. Volgens functionarissen krijgen inwoners geregeld te maken met afpersing door strijders die geld, voedsel of vee opeisen.

Volgens volksvertegenwoordiger Satomi was de afperser lid van Boko Haram. "Hij kwam de landarbeiders lastigvallen en beval ze geld te geven en voor hem te koken. Toen hij naar de wc ging grepen de boeren hun kans: ze pakten zijn geweer af en bonden hem vast."

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft zijn steun betuigd aan de nabestaanden. "Het hele land is geraakt door deze gewetenloze moordpartij."

Bron