Een tweede persoon heeft zelfmoord gepleegd nadat hij vergeefs had geprobeerd de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie te bellen. Het gaat om een 61-jarige man uit Beverwijk, schrijft de Volkskrant. Of de man van zelfmoord had afgezien als er wel contact was geweest, is niet te zeggen.

De man zou eind juli vier keer 113 en variaties daarop hebben gebeld om de hulplijn te pakken te krijgen. Een dag later bezocht hij een psychiater. Weer een dag later maakte hij een eind aan zijn leven.

Het nummer van de telefonische hulplijn is 0900-0113 en niet 113, zoals veel mensen denken. De verwarring komt waarschijnlijk doordat het nummer van de alarmlijn wel vergelijkbaar kort is: 112.

Vorige maand maakte een meisje uit Winschoten een einde aan haar leven. Ook zij had de hulplijn niet te pakken gekregen, omdat ze het niet-bestaande 113 had gedraaid.

Overstap naar 113

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid zei toen dat hij al met de Stichting 113 Zelfmoordpreventie praatte over aanpassing van het nummer. Hij schrijft nu aan de Tweede Kamer dat voor de crisislijn het nummer 113 beschikbaar komt. Hoe dat precies moet, wordt op dit moment onderzocht.

Voor het eind van het jaar moet er duidelijkheid over zijn. De staatssecretaris vindt het "verschrikkelijk" als iemands vraag om hulp onbeantwoord blijft, omdat hij het het verkeerde nummer heeft gebeld. Blokhuis wil dat mensen die suïcidaal zijn snel en zonder drempels de juiste hulp weten te vinden.

Bericht met juiste nummer

Op korte termijn wordt geregeld dat mensen die nu 113 bellen een bericht horen met het juiste nummer of worden doorgeschakeld. Blokhuis en zijn collega Keizer, die telecom in haar portefeuille heeft, denken dat laatste binnen een tot twee weken te regelen.

Blokhuis wil verder dat voor iedereen duidelijk is wat het onderscheid is tussen het alarmnummer 112 en 113. "Als mensen per abuis 112 bellen, terwijl ze hulp nodig hebben, blokkeren ze daarmee die lijn en dat kan zelfs levens kosten", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie hielp vorig jaar 22.000 mensen via de telefoon en 48.000 via de 'crisis-chat'.

Bron