Het Amphia Ziekenhuis dat van plan was om een modern afvalverwerkingssysteem te gaan gebruiken dat afval vermaalt, ziet daar waarschijnlijk vanaf na berichten uit Zaanstad over serieuze problemen met de installatie.

Het Zaans Medisch Centrum heeft het systeem van fabrikant Pharmafilter ruim twee jaar gebruikt, maar kampt al anderhalf jaar met een resistente bacterie. Dat komt volgens het ziekenhuis doordat in het riool verstoppingen zijn ontstaan door het vermalen afval, waardoor bijvoorbeeld in wc's rioolwater naar boven komt dat vol bacteriƫn zit.

Het Amphia in Breda wilde het afvalverwerkingssysteem integreren in de nieuwbouw. "Maar met de kennis van nu gaan we dat serieus heroverwegen", zegt Jan Kluytmans, hoofd infectiepreventie in Breda en lid van het expertteam dat het Zaans MC bijstond. Morgen praat het Amphia met de gemeente, die bij het project betrokken is.

In vijf ziekenhuizen

Het afvalsysteem van Pharmafilter staat in vijf Nederlandse ziekenhuizen: in Zaanstad, Delft, Terneuzen en twee Rotterdamse ziekenhuizen. Zij gebruiken het systeem allemaal anders. Het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen gebruiken wel het waterzuiveringsdeel, maar hebben geen vermalers. Het Erasmus MC gooit geen restafval en geen laboratoriumafval in de vermalers, zodat er geen smurrie met harde stukjes plastic ontstaat.

"Die harde stukjes in de pulp die uit de vermalers komt, leiden tot de verstoppingen en de overstromingen. Als je die vermalers niet gebruikt of er geen hard afval in gooit, heb je dat probleem niet of veel minder. Maar dan gebruik je de installatie ook niet optimaal", zegt Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis.

Fabrikant Pharmafilter van het afvalverwerkingssysteem is furieus over de beschuldiging van het Zaans MC. "De verdachtmakingen van betrokkenheid van Pharmafilter bij de verspreiding van de bacterie zijn niet nieuw, maar missen iedere vorm van deugdelijk bewijs", zegt het bedrijf in een persbericht. Het wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

Volgens het bedrijf kampt alleen het Zaans MC met een uitbraak van de resistente bacterie en kan het verwerkingssysteem de oorzaak van de problemen niet zijn, omdat de laatste afvalvermaler al in juni 2018 uit het ziekenhuis is weggehaald. "De uitbraak en verspreiding van de bacterie in Zaandam zijn daarna niet gestopt, maar in hetzelfde tempo doorgegaan. Dat pleit Pharmafilter vrij van betrokkenheid."

Toiletpotten vervangen

Volgens het expertteam dat het Zaanse ziekenhuis adviseert, is dat onzin, omdat de bacterie zich allang door het hele riool had verspreid. Die verdween dus niet toen de vermalers werden verwijderd.

Pas toen begin mei alle toiletten werden afgesloten die twee keer positief getest waren voor de bacterie, daalde het aantal besmettingen van patiƫnten snel. De afsluiting van die toiletten gebeurde nadat gebleken was dat geen enkele schoonmaakmethode de resistente bacterie uit de toiletpotten had gekregen. Die toiletpotten worden nu vervangen.

Bron