De Amsterdamse wethouder Dijksma (deelnemingen, PvdA) is hard in botsing gekomen met de gemeenteraad. Aanleiding is een gesprek met ondernemer Wim Beelen, die een reddingsplan had voor de noodlijdende afvalcentrale AEB. De directeur van afval- en sloopbedrijf Beelen zegt dat Dijksma hem heeft gechanteerd, iets dat de wethouder zelf ontkent.

Beelen deed zijn beschuldiging vanmorgen tegenover de gemeenteraad. Hij zei dat Dijksma hem maandag bij herhaling vroeg om niet met zijn reddingsplan naar buiten te treden. Toen hij dat weigerde, zei ze volgens hem: "Uw bedrijf heeft nog meerdere files (dossiers, red.) lopen bij de gemeente Amsterdam. Als u toch naar buiten treedt, worden die een stuk moeilijker."

De wethouder zegt dat haar intenties zuiver waren. "Ik heb alleen gezegd dat Beelen in die bijeenkomst geen bedrijfsvertrouwelijke informatie over AEB naar buiten mocht brengen", zei Dijksma. "En: laten we geen ruzie maken, we moeten nog met elkaar verder, we moeten er geen gedonder over hebben. Dat hij dit als chantage interpreteerde, hoorde ik vanochtend pas in volle omvang."

Oppositieleider Poot (VVD) zegt Beelen zijn punt verder zelf moet uitwerken en dat Dijksma wat de VVD betreft het voordeel van de twijfel krijgt over de beschuldiging. Poot wordt daarin gesteund door een meerderheid van de raad. Gevraagd of de wethouder opnieuw met Beelen in gesprek wil gaan, zegt Dijksma dat ze dat wil.

Ondernemer Beelen zei vanmiddag bereid te zijn om onder ede te verklaren dat het gesprek verlopen is zoals hij zegt. Verder zei hij dat ook de wethouders Van Doorninck en Ivens bij het gesprek waren, en een groep ambtenaren. De Telegraaf heeft een brief van twee medewerkers van Beelen in handen die er naar eigen zeggen bij waren en de lezing van Beelen onderschrijven.

In het debat in de gemeenteraad zei Dijksma geraakt te zijn door de beschuldiging. "Het doet me pijn dat mijn integriteit ter discussie wordt gesteld. Dat heb ik nog nooit meegemaakt in al die jaren", zei Dijksma, die eerder staatssecretaris was op verschillende departementen en jaren in de Tweede Kamer zat.

Motie van afkeuring

De oppositie heeft ook een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Van Doorninck (duurzaamheid, GroenLinks), omdat die de raad niet goed zou hebben geïnformeerd toen het afgelopen donderdag bij de raadsvergadering over de afvalverwerker ging. Van Doorninck zei toen dat er geen uitvoerbaar plan lag voor een overname van AEB door Beelen. Een meerderheid in de raad steunt de motie tegen de Van Doorninck niet.

Bron