De brandweer kreeg vorig jaar 245.000 meldingen binnen. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De hulpdienst heeft extra mensen in moeten zetten om alle branden te kunnen blussen.

Reden voor de stijging is de hete zomer. Die veroorzaakte een toename van het aantal berm- en natuurbranden. Er waren ruim 3800 bermbranden; 1500 meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor natuurbranden werd de brandweer ruim duizend keer gealarmeerd, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017. Vooral het aantal meldingen over bosbranden nam vorig jaar toe. Daar kwamen 360 alarmeringen van binnen, oftewel een verdrievoudiging.

Inspannend bluswerk

De brandweer bevestigt de cijfers; in de maanden juni en juli waren er veel natuurbranden. "We zijn daarvoor twee keer zoveel ingezet als in de jaren ervoor", zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. "De inzetten waren lang en inspannend. Bij branden in de natuur rukt de brandweer standaard met meerdere eenheden uit, om zo een snelle uitbreiding te voorkomen."

Volgens de voorzitter waren er ondanks de vakantieperiode steeds voldoende collega's snel beschikbaar. "Ook al waren deze branden niet om de hoek van de kazerne, maar vaak in afgelegen gebied", zegt Wevers. "We deden er gemiddeld 12 seconden langer over om bij onze bestemming te komen, maar dat is te verklaren door het feit dat de rijtijd naar een afgelegen natuurgebied langer is dan in stedelijk gebied."

Bron