De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreigt de gesprekken met de VS over denuclearisatie voorlopig stop te zetten. Hij zou ontstemd zijn over de gang van zaken op de top met de Amerikaanse president Donald Trump in Vietnam vorige maand.

De Noord-Koreaanse viceminister Choe Son-hui sprak vandaag op een persconferentie in Pyongyang over de resultaten van de top tussen Kim en Trump. Ze noemde het "een gemiste kans" op een nucleaire deal.

Trump besloot om het middagprogramma te schrappen en niet meer samen met Kim Jong-un te eten. De twee leiders gingen uit elkaar zonder afsluitende persconferentie of verklaring. "Op de terugreis zou Kim hebben gezegd: 'Waarom heb ik Ć¼berhaupt de trein gepakt van Pyongyang naar Hanoi?'", zegt correspondent Sjoerd den Daas.

Viceminister Choe wijst met de beschuldigende vinger naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton. Zij zouden een sfeer van vijandigheid en wantrouwen hebben gecreƫerd die "de constructieve pogingen tot onderhandelingen" tussen de twee leiders hebben tegengewerkt.

Aan de persoonlijke verhoudingen tussen Trump en Kim ligt het uitblijven van een overeenkomst niet, zei Choe. "De chemie tussen de twee opperste leiders is wonderbaarlijk." Ze voegde eraan toe dat als de VS bij zijn eisen voor denuclearisatie blijft en er niets voor teruggeeft, in de vorm van bijvoorbeeld sanctieverlichting, Noord-Korea weer zijn systemen opbouwt en opnieuw raketten of kernwapens gaat testen.

Met de Noord-Koreaanse uitspraken wordt extra druk gezet op de onderhandelingen met de VS, zegt correspondent Den Daas. "Het is de gebruikelijke retoriek. Noord-Korea wil een beetje onderhandelingsruimte houden. Zie dit vooral als een wedstrijdje ver pissen. Als jullie niet over de brug komen, dan zullen we uiteindelijk wel weer gaan testen."

Vanuit de VS is nog niet gereageerd op de uitspraken van de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken.

Bron