Duizenden vooral jonge Algerijnen zijn in verschillende steden de straat op gegaan uit protest tegen president Abdelaziz Bouteflika. Ze willen dat hij afziet van deelname aan de verkiezingen, die hem kans bieden op een vijfde termijn.

De 81-jarige Bouteflika is nog steeds zwak sinds hij in 2013 een beroerte kreeg. Deze maand kondigde hij aan dat hij in april aan de presidentsverkiezingen meedoet. Tijdens zijn huidige termijn is hij elk jaar maar een paar keer in het openbaar gezien.

Persbureau Reuters meldt dat de politie in de hoofdstad Algiers traangas inzette om mensen uiteen te drijven. Het werd ook over wegrennende demonstranten gespoten.

De verwachting is dat Bouteflika de verkiezingen makkelijk kan winnen, omdat de oppositie zwak en verdeeld is. Oppositiepartijen probeerden woensdag een gezamenlijke kandidaat aan te wijzen, maar slaagden hier niet in, schreef Al Jazeera.

Ze willen hun politieke verschillen overbruggen en één kandidaat aanwijzen, maar ze moeten hun achterban nog raadplegen, zeggen ze.

Bouteflika is sinds 1999 aan de macht. Hij is de enige Noord-Afrikaanse president die is aangebleven na de Arabische Lente van 2011. Nu zijn vooral jongeren ontevreden en willen hervormingen. De werkloosheid onder hen is hoog: bijna 30 procent van de Algerijnen tussen de 16 en 24 jaar heeft geen baan. Van de hele beroepsbevolking is dit een kleine 12 procent.

Demonstranten zijn van plan om zondag weer de straat op te gaan.

Bron