Volgens Trump zal IS deze week verslagen zijn. Geografisch gezien klopt dat, maar ideologisch nog niet, volgens correspondent Marcel van der Steen. Hij bezocht afgelopen week de 'laatste' frontlinie en sprak er met mensen die het kalifaat ontvluchtten. Niet voor IS zelf, maar omdat het leven er ondraaglijk is geworden. "Er heerst enorme honger: mensen eten diervoeding of bladeren om te overleven."

Ondertussen speelt in Europa de discussie of Syrië-gangers en hun kinderen teruggehaald moeten worden. Daarover zijn de meningen binnen de coalitie verdeeld, vertelt David van der Wilde, politiek redacteur bij het BNNVARA-programma De Nieuws BV. "Het is een beurse plek: daar zit je niet aan, daar druk je niet op."

Minister Grapperhaus van Justitie onderzoekt of Nederlandse vrouwelijke Syrië-gangers en hun kinderen naar veilig gebied gebracht kunnen worden. Dat is geen gemakkelijke opgave, denkt Van der Wilde. "Die mensen zijn wel de believers. Dat zijn geen mensen die een all inclusive vakantie naar Syrië hebben geboekt."

Bron