In de gemeente Renswoude is de koopkracht vorig jaar het sterkst gestegen in heel Nederland, met 1,4 procent. In Rozendaal zagen de inwoners hun koopkracht juist het sterkst dalen, met 0,5 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

Het CBS heeft voor het eerst gekeken naar regionale koopkrachtstijging. De uitkomst blijkt een logisch gevolg van politieke beslissingen. Ouders profiteren bijvoorbeeld van een hoger kindgebonden budget. Renswoude is een zeer kinderrijke gemeente, wat de hoogste koopkrachtstijging verklaart.

Bekijk hieronder hoe de koopkracht in jouw regio is gestegen of gedaald:

Het Gelderse Rozendaal zag de koopkracht dus het sterkst dalen. Dat komt omdat daar juist relatief veel gepensioneerden wonen. Veel pensioenen groeien al een tijdje niet mee met de economie, dus zien gepensioneerden hun inkomen doorgaans niet stijgen. En dat vertaalt zich in een koopkrachtdaling.

Daarmee is overigens niets gezegd over hoeveel geld mensen in beide gemeenten in hun portemonnee hebben. Koopkracht gaat over een stijging of daling ten opzichte van iemands besteedbaar inkomen. Rozendaal blijft met afstand een van de rijkste gemeenten van Nederland, ondanks de daling van de koopkracht.

Bron