Er worden per direct geen examens meer afgenomen voor het staatsexamen Nederlands als tweede taal. Op sociale media circuleren complete beschrijvingen en uitwerkingen van opdrachten uit eerdere examens. Daardoor is valsspelen wel erg gemakkelijk.

Eerder waren al andere delen van het examen uitgelekt op sociale media. Daarop werd het onderdeel schrijven voor lager opgeleiden stilgelegd. Omdat er nu nog veel meer naar buiten is gekomen, worden er vanaf overmorgen helemaal geen examens meer afgenomen.

Volgens minister Van Engelshoven is de situatie onhoudbaar en dreigt het diploma waardeloos te worden. Pas volgend jaar wordt het examen weer afgenomen. Op welke manier wordt volgende maand duidelijk.

Nodig voor inburgering

Door het besluit zijn ongeveer 4000 mensen gedupeerd. Het gaat om nieuwkomers die Nederlands als tweede taal leren. Een deel van hen heeft het diploma nodig als onderdeel van het inburgeringsexamen. De termijn die ze daarvoor hebben, wordt verlengd.

Van Engelshoven schrijft aan de Tweede Kamer dat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) hard werkt aan aanpassingen. Om fraude te voorkomen wordt het aantal momenten waarop examen gedaan kan worden waarschijnlijk teruggebracht. Ook komen er meer unieke examens, waardoor het niet meer loont om de opgaven te delen op sociale media.

Bron