Safari, de webbrowser die Apple meelevert op iPhones, iPads, iPods en Mac-computers, suggereerde bij het intikken van specifieke termen complottheorieën. Dat blijkt uit onderzoek van BuzzFeed News.

Het gaat om een functie die probeert om je slimme websitesuggesties te geven als je iets intikt. Daarmee kun je direct uitkomen op Wikipediapagina's, YouTube of een andere website. Daarmee zou Apple willen voorkomen dat je voor het zoeken van sites naar Google gaat. Het bedrijf maakt voor het verzamelen van deze suggesties gebruik van zijn slimme assistent Siri.

Pizzagate

BuzzFeed News ontdekte dat als je "pizzagate" intikte, als eerste suggestie een YouTube-video verscheen met de titel "PIZZAGATE, BIGGEST SCANDAL EVER!!!". De video is gemaakt door een complotdenker. Ironisch genoeg speelt de video vervolgens niet af, omdat deze is verwijderd door het videoplatform.

De nieuwssite besloot ook de suggesties van Safari met die van Google te vergelijken. Over de Amerikaanse complottheorie QAnon suggereerde Safari een YouTube-video die claimt dat de complottheorie klopt, Google start met een aantal artikelen van gerenommeerde Amerikaanse media.

Zoeken op de woorden "the Holocaust didn't happen" leverde bij Safari een webpagina op waar de Holocaust wordt ontkend. Googles eerste zoekresultaat toonde in 2016 ook een ontkenning, maar Google heeft zijn algoritme sindsdien aangepast.

Suggesties verwijderd

Apple heeft, nadat BuzzFeed News het bedrijf erop wees, de gevonden suggesties verwijderd. Sinds de publicatie van het artikel heeft de site ook nog andere voorbeelden gevonden, die nog online staan. Bij het testen van de zoektermen in een Nederlandstalige versie van Safari leverde het niet dezelfde suggesties op.

Het is onduidelijk hoe deze suggesties zo'n prominente plek konden krijgen, daar zegt het bedrijf niets over. Het bedrijf adviseert mensen die ongewenste resultaten tegenkomen te mailen.

De nieuwssite denkt dat deze suggesties omhoog komen door een gebrek aan juiste informatie. Kwaadwillenden kunnen dan de suggesties manipuleren.

Grote techbedrijven worstelen vaker met de aanwezigheid van complottheorieën, maar vaak bleef Apple buiten schot. Wel besloot het bedrijf - net als andere partijen - om de complotdenker Alex Jones van zijn podcastplatform en uit de App Store te halen.

Bron