De politie roept mensen die reageren op 'grappen' over het Stint-ongeluk in Oss op om niet voor eigen rechter te spelen en na te denken voordat ze wat plaatsen.

Op sociale media is beroering ontstaan over mensen die grappen maken over het ongeluk, dat vier kinderen het leven kostte. Die teksten verschijnen onder meer op Facebook, begeleid door vaak woedende reacties. Gebruikers roepen mensen op de adressen van de grappenmakers te achterhalen. Lijsten met volledige namen worden openlijk gedeeld.

In enkele gevallen wordt zelfs contact opgenomen met de werkgever van de betrokkene. Dat de werkgevers de zaak hoog opnemen, blijkt uit hun reacties. "Ik schrik hier enorm van", schrijft een directeur van een bedrijf in een antwoord. "Dit wordt onmiddellijk aangepakt. Daar kunt u op rekenen."

Dat bleek afgelopen vrijdag al, toen een lerares op een basisschool in Den Haag werd ontslagen omdat ze op Facebook een kwetsende tekst had geplaatst over de kinderen die omkwamen. Ze reageerde met een krachtterm op een treinvertraging die iemand anders 'door' de kinderen had opgelopen.

Geen aangiftes

De politie benadrukt dat het gaat om een relatief klein aantal negatieve reacties. "Het overgrote deel is hartverwarmend", laat een woordvoerder weten.

Voor zover bekend zijn er geen aangiftes gedaan van bedreiging. Er loopt ook geen onderzoek naar de reacties op sociale media.

Bron