Er komt een ruimere vergoeding voor een medicijn tegen de ziekte van Kahler. Het gaat om het middel daratumumab. De ziekte van Kahler is een vorm van beenmergkanker die jaarlijks bij zo'n duizend mensen wordt vastgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid schat dat zeker zo'n twee- tot driehonderd patiënten van de verruiming profiteren.

Daratumumab werd al uit het basispakket vergoed als het het enige medicijn was voor patiënten die al eerder zijn behandeld. Nu wordt het voor deze groep ook vergoed uit het basispakket als het middel wordt gebruikt in combinatie met andere middelen.

Vertrouwelijk

Minister Bruins voor Medische Zorg vond het middel in de combinatietherapie eerst te duur, maar hij heeft nu bij de fabrikant korting bedongen. Hoe hoog die is, blijft vertrouwelijk. Het ministerie meldt wel dat de openbare prijs van het medicijn met ruim 7 procent naar beneden gaat.

Het Zorginstituut berekende eerder dat de kosten voor daratumumab in de combinatiebehandeling tot 57 miljoen per jaar zouden kunnen oplopen als er geen prijsafspraken zouden worden gemaakt.

Bron