De bewoners van een straat in Etten-Leur keken vanmorgen vreemd op toen ze een lange rij rivierkreeften de weg zagen oversteken. "Het waren er zeker honderd toen ik vanochtend vroeg wegreed", vertelt een buurtbewoner aan Omroep Brabant. "Ze liepen langs de kant van de weg en op het grasveldje"

Waarschijnlijk gaat het om de Amerikaanse rivierkreeft. Dat is een zogenaamde invasieve exoot, een dier dat hier niet van nature voorkomt, maar er goed gedijt. In 1985 werd de Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst in Nederland waargenomen, naar schatting zitten er nu meer dan 100.000 in onze natuur.

De rode kreeften van zo'n twaalf centimeter lang worden op veel plekken als een plaag beschouwd, omdat ze sloten kaal vreten waardoor planten en ander leven verdwijnen. Bij een tekort aan voedsel of zuurstof zoeken de kreeften een andere sloot. Waarschijnlijk is dat ook in Etten-Leur het geval.

Bewoners gingen met bezems de straat op en veegden de kreeften van de weg om te voorkomen dat ze zouden worden platgereden. Desondanks hebben enkele kreeften het niet overleefd.

Bron