Zeg je Windsor, dan zeg je de Britse koninklijke familie. De twee zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet verwonderlijk dat prins Harry en Meghan Markle juist dit kleine stadje uitkozen als locatie voor hun huwelijk van komende zaterdag.

Bijna elke winkel, restaurant of hotel heeft wel een verwijzing naar de royals. De Prince Harry Pub, restaurant Queen Charlotte of The King's Fish and Chips. In Windsor is alles koninklijk.

Correspondent Tim de Wit dompelde zich onder in het stadje:

"Kijk, hier heb ik een door de Queen en prins Philip ondertekende foto uit 1968", zegt Bruce Sutton, antiquair in Windsor. Hij woont hier al 35 jaar. Zijn winkel, die uitkijkt op Windsor Castle, staat vol met allerlei foto's, juwelen en porselein met verwijzingen naar de koninklijke familie. "Maar deze foto is niet te koop", zegt hij. "Deze komt van een oud-medewerker op het kasteel. Als je in Windsor woont, komt de koninklijke familie heel dichtbij."

Windsor als thuisbasis

Windsor Castle werd in de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar, als onderdeel van de verdedigingslinie, op een strategische plek met uitzicht op de Theems. In de eeuwen erna kwam het in handen van de koninklijke familie.

In de Sint George Kapel, de in de 14e eeuw gebouwde kerk binnen de muren van Windsor Castle, liggen tien vorsten begraven. De beroemde koning Henry VIII bijvoorbeeld, maar ook George VI, de vader van koningin Elizabeth. In deze kerk wordt zaterdag het huwelijk voltrokken.

Windsor Castle ligt niet verscholen in het bos, maar midden in het stadje. Koningin Elizabeth brengt er jaarlijks het merendeel van haar weekenden door met prins Philip. "Ik heb ze regelmatig langs zien rijden op zondag", zegt Claire, die al jaren met haar gezin in Windsor woont. "Dan gaat ze naar de kerk en weer terug. Je kijkt er eigenlijk niet meer van op, zo gewoon is het."

En bekend is dat de koningin, 92 inmiddels, nog altijd paardrijdt in het nabijgelegen Windsor Great Park:

"Voor de koningin is dit thuis. Buckingham Palace is haar kantoor", zegt Barbara, die ook al 25 jaar in het stadje woont. "En ze komt hier al haar hele leven. Ze verbleef hier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze voelt zich hier erg prettig, dat kan niet anders."

Maar ook voor prins Harry en prins William is Windsor een bijzondere plek. Ze zaten op Eton College, de meest prestigieuze kostschool van het land, op anderhalve kilometer van Windsor. Ze brachten er hun middelbareschooltijd door. "Ze namen altijd de achteruitgang van het kasteel, via een lange trap", vertelt Barbara. "Je kon ze hier toen zo maar tegen het lijf lopen."

Ondanks alle gekte die dit weekend over het stadje heen zal trekken, zijn er maar weinig morrende inwoners van Windsor te vinden. Natuurlijk, het zal wat lastig parkeren worden en de treinstations zijn vanwege de enorme toestroom van mensen amper te gebruiken. "Maar we profiteren er ontzettend van", zegt pubeigenaar John-Lee Perry. "De koninklijke familie brengt Windsor veel geld op. Dus we willen ze hier echt niet kwijt."

Bron