Het onderzoeksteam van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft nog geen toegang gekregen tot Douma, waar anderhalve week geleden vermoedelijk een gifgasaanval is uitgevoerd. Directeur-generaal Uzumcu van de OPCW heeft dat gezegd in een vergadering van zijn organisatie in Den Haag.

Het OPCW-team is al twee dagen in Syrië, maar krijgt geen toestemming van Damascus om naar het nabijgelegen Douma te gaan. Het team wil ter plekke nagaan of burgers op 7 april zijn bestookt met gifgas. Het regime van president Assad biedt aan om 22 inwoners van Douma naar Damascus te brengen voor een interview met de OPCW. De organisatie heeft daar nog niet op gereageerd.

Welles/nietes

De Russische vertegenwoordiging laat via het Russische persbureau RIA weten dat de onderzoekers niet worden tegengehouden. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken is het team vertraagd door de vergeldingsaanval van afgelopen weekend. Later voegde de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken daaraan toe dat het onderzoeksteam een VN-vergunning nodig heeft om bij Douma te komen en dat de OPCW die niet heeft. Die toestemming is er wel degelijk, zegt de OPCW.

Hoewel de bijeenkomst van de OPCW achter gesloten deuren is, lekken de aanwezige partijen scheutig informatie op Twitter en naar persbureaus. Zo hekelt de Russische ambassade dat het Verenigd Koninkrijk spreekt van "hoogstwaarschijnlijk" gebruik van chemische wapens door Syrië.

Volgens Rusland steken de Britten daarmee de draak met de internationale gemeenschap, omdat de vergeldingsactie op Syrië is gelegitimeerd door "hoogstwaarschijnlijk" gebruik van gifgas. De Britten zeggen op hun beurt weer dat "te veel OPCW-leden hun verantwoordelijkheid ontwijken".

Een team van de VN en de OPCW bewees vorig jaar dat het Syrische regime saringas had gebruikt. Volgens de Britse ambassadeur zijn er de afgelopen vier jaar 390 meldingen over chemische wapens in Syrië geweest bij de OPCW. Of al die meldingen ook klopten, is onduidelijk.

'Gerommel met bewijsmateriaal'

Ook de Amerikaanse vertegenwoordiging lekt uit de besloten bijeenkomst. Volgens de VS heeft Rusland mogelijk bewijsmateriaal aangetast in Douma. Dat meldt persbureau Reuters, dat inzage heeft gehad in de uitspraken van de Amerikaanse ambassadeur. Hij roept de OPCW op "het Syrische bewind van chemische terreur" te veroordelen.

De Russische ambassade ontkent op Twitter dat Rusland met bewijsmateriaal heeft gerommeld. "De VS probeert de missie in Syrië te ondermijnen, nog voordat die is aangekomen in Douma." Volgens de ambassade zal Rusland het onderzoek niet belemmeren.

Of Rusland inderdaad bewijsmateriaal heeft aangetast is moeilijk te bepalen. Het onderzoek van de waakhond voor chemische wapens richt zich op slachtoffers, ooggetuigen en bijvoorbeeld grond- en plantenmonsters. In die monsters kunnen minuscule hoeveelheden gifgas worden waargenomen.

Op Twitter schrijft Rusland verder dat Bulgarije, namens de EU, zegt dat er een politieke oplossing moet komen voor Syrië. "Moeilijk om het daarmee oneens te zijn, nu (tot dusver) twee EU-landen militair hebben ingegrepen", schrijft de Russische ambassade. Daarmee doelt Rusland op het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, die samen met de VS zaterdag bombardementen hebben uitgevoerd.

Op het moment dat de bijeenkomst van de OPCW bezig was, maakte de Duitse regering bekend een politieke oplossing voor de crisis te willen zoeken. Na een vredesproces wil Duitsland dat de regering van Assad vervangen wordt.

Bron