In Noord-Korea heeft bij de nucleaire testlocatie een kleine aardbeving plaatsgevonden die naar alle waarschijnlijkheid niet is veroorzaakt door een kernproef.

Zowel de internationale waakhond voor kernproeven CTBTO als Zuid-Korea schat in dat de beving een natuurlijke oorzaak had.

China sprak in eerste instantie van een vermoedelijke explosie, maar zei later dat de beving niet het gevolg was van een nucleaire explosie en de kernmerken van een natuurlijke beving had.

Groningen

Amerikaanse deskundigen vermoeden dat de beving het gevolg is van de grote kernproef van 3 september, toen Noord-Korea een waterstofbom tot ontploffing zou hebben gebracht. Die explosie zou verschuivingen diep in de aarde hebben veroorzaakt, die vandaag leidden tot een kleine aardbeving.

De aardbeving had een kracht van 3,4, en was daarmee lichter dan de aardbeving van 2012 in Huizinge in Groningen. De aardbevingen bij de Noord-Koreaanse kernproeven hadden allemaal een kracht van 4,3 of hoger. De kernproef van 3 september leidde tot een beving van 6,2.

Internationaal bestaan er grote zorgen over de kernproeven van Noord-Korea. De seismologische activiteit in het land wordt daarom scherp in de gaten gehouden.

Totale vernietiging

De spanningen tussen Amerika en Noord-Korea lopen ook steeds verder op. Trump zei dinsdag dat de VS bereid is Noord-Korea "totaal te vernietigen" als dat nodig is om zichzelf te verdedigen. Daarmee heeft hij de situatie op scherp gezet, staat in een verklaring van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. "Trump zal een hoge prijs betalen."

De Noord-Koreaanse minister Ri Yong-ho van Buitenlandse Zaken is in New York om de Verenigde Naties toe te spreken. Hij zei daar in de wandelgangen, volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap, dat een proef met een waterstofbom in de Stille Oceaan tot de mogelijkheden behoort.

Sancties

Trump kondigde donderdag nieuwe sancties af tegen Noord-Korea. Hij geeft het ministerie van Financiƫn toestemming om bedrijven en banken die zaken doen met het communistische land te bestraffen.

Ook China heeft vandaag besloten om maatregelen te treffen tegen Noord-Korea. Het land schroeft de export van geraffineerde olie terug en staakt de textielimport vanuit Noord-Korea. Daarmee geeft China gehoor aan de sancties die door de VN-Veiligheidsraad zijn ingesteld na de kernproef van 3 september.

Bron